Молдовецът Вадим Мандрик не може да напусне страната си за да дойде в България и да вземе участие в дело по което е подсъдим. Той е предаден на съд за това, че заедно с колегата си Вячеслав Барнецки при условията на независимо съпричиняване, поради незнание и немарливо изпълнение на правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност – извършване на работи по отстраняване на цилиндрична деформация с използване на хидравличен бутилков крик, са нарушили изисквания за здравословни и безопасни условия на труд на работните места и в следствие на това, по непредпазливост, са причинили смъртта на свой колега, също молдовски гражданин. По данни на прокуратурата пневматичният чук е ударил в лицето работника.

Инцидентът се е случил на 23 октомври 2020 г., а пострадалият е починал на 17 ноември същата година.

В днешното заседание в Пловдивския окръжен съд стана ясно, че Вадим Мандрик е нередовно призован за процеса, макар призовка да му е изпратена и в дома му в Кишинев.

Собственикът на фирмата Q&P technologies - Николай Балабан, която е подизпълнител в цеха, също присъства в залата и пое отговорност да предаде призовката на работника си, с която властите в Молдова ще са длъжни да го допуснат да дойде до България.  Работодателят обясни, че скоро се връща в Молдова и своевременно ще уведоми Мандрик, за да може да дойде за следващото заседание на 17 февруари.

Адвокатите на подсъдимите изразиха готовност да сключат сделка с прокуратурата и процесът да протече при съкратеното съдебно следствие. Ако това се случи присъдите на Вадим Мандрик и Вячеслав Барнецки ще бъдат намалени с 1/3.