Мъж от Пловдив получи неприятна изненада преди 10 дни – оказа се поръчан от своя съседка. Мократа поръчка за убийство е била направена още преди 2 години, но за случая Йовко Михайлов разбира едва на 16 август.

34-годишният мъж разказа за цялата случка пред репортер на TrafficNews, като предостави и всички преписи, с които се е сдобил от прокуратурата.

Йовко е учуден, че съседката му Снежана с турско име Севджан, го е поръчала, предлагайки 5 хиляди евро на наемници от Сливен. Това е станало през 2017 година, след скандал между двамата на границата с Турция – КПП Капитан Андреево.

„Всички познават Севджан. С нея се видяхме преди 2-3 години на границата, и двамата се прибирахме в България. Аз носех два стека цигари – за мен и жена ми. Севджан ме видя и ме изпя на граничарите. Те съответно ми ги взеха, макар да им казах, че са за лична употреба.  След това вдигнах скандал на Севджан, тя не ми остана длъжна и аз си изпуснах нервите – забих й два шамара. Това ми е конфликтът с нея. От тогава не се поздравяваме дори”, разказва Йовко.

Мъжът има бизнес в Пловдив. Той търгува с безалкохолни напитки, като има два склада в града под тепетата, които зареждат малки магазини. Често пътува до Истанбул, от където внася стоката си. Семеен с три деца. Цялата фамилия е заета в семейния бизнес.

„Не вършим нищо незаконно. Не внасяме дрога или цигари. Плащам си данъците и гледаме да живеем като нормалните хора. Не знам с какво съм я провокирал тази жена – не й се меся в схемите, нито в бизнеса”, разказва още Йовко.

През септември миналата година получил призовка от отдел Криминална полиция в Пловдив. Той бил викан на разпит, на който са му задавали въпроси за Севджан.  Без да му обяснят защо, униформените са задавали въпроси относно техните взаимоотношения и дали има конфликт с нея.

„Тогава мислих, че тя е завела жалба срещу мен заради шамарите. Разказах на полицията за случката на границата. След това ме питаха дали сега съм имал конфликт с нея, дали имам вземане - даване с нейни близки, дали съм й конкурент в бизнес отношение? Аз им казах, че нищо няма между нас. Тогава полицаите ми показаха снимки на четирима мъже и ме попитаха дали ги познавам. Погледнах ги, но нищо не ми говореха лицата. Разпитът продължи с въпроси дали съм ходил в Сливен и познавам ли някого от този град. Отговорите бяха „НЕ”. Свършихме и аз се прибрах без дори да разбера за какво става дума”, продължава разказа си 34-годишният мъж.

Няколко дни след срещата в Криминална полиция, Михайлов и баща му са пътували към Асеновград. Автомобилът им е бил настигнат от сливенско БМВ, което се е опитало на два пъти да ги изблъска от пътя. Йовко спрял, а немската кола отпрашила.

„Тогава не подадох сигнал в полицията за инцидента. Мислих, че е пиян или нещо е неизправна колата. Сега обаче навързвам нещата, че инцидентът не е бил случаен”, допълва Михайлов.

Преди 10 дни, на 16 август, Йовко получил писмо от Районна прокуратура. От написаното вътре той разбрал, че е станал обект на поръчка за убийство от неговата съседка Снежана Арслан. Вниквайки по- внимателно в текста от постановлението на прокуратурата, Йовко разбира, че мократа поръчка е била дадена на четирима мъже от Сливен, като сумата за убийството била 5 хиляди евро.

„Спрямо тази жена е имало разследване по друг сигнал за престъпна дейност. Криминална полиция са я подслушвали. От СРС-тата обаче се е установило, че тя поддържа контакти с Хюсеин Хюсеинов, синът му Ибрям Ибрямов, Христо Борисов и Асан Асан. На тях е посочила моето име, за да ме убият, като за това им е предложила 5 хиляди евро. Полицията веднага се е задействала, уведомена била и прокуратурата и е започнало разследване за престъпление по член 117 или „подбудителство за убийство””, разказва Йовко Михайлов.

Цялото семейство на 34-годишния мъж било в шок.  Настанала паника, а новината се разпространила в ромския квартал. Цяла вечер хора, близки до фамилия Михайлови са пристигали в дома на Йовко, за да се уверят в думите на хората.

Още на следващия ден Йовко се обърнал към адвокат, тъй като се оказало, че досъдебното производство срещу Снежана е прекратено, поради липса на достатъчно доказателства. По време на срещата ни с Михайлов той предостави копие от постановлението, в което е описано детайлно мотивите за стопирането на разследването.

От преписа на прокуратурата става ясно, че четиримата мъже от Сливен са били разпитвани във връзка със случая, както и самата Севджан. Всички свидетели са отрекли за подготвяното покушение, както и за комуникирането им. Направен е бил и обиск в жилището на Снежана, от което са били иззети близо 5 мобилни телефона, лаптоп и таблет.

Въпреки анализите, доказателства не са били открити и досъдебното производство е било прекратено.

„Толкова ли струва един човешки живот. Страх ме е за семейството ми, за децата ми. Наех адвокат и сме депозирали жалба срещу постановлението на прокуратурата. Искаме да се възобнови разследването, тъй като тази жена е опасна. Всички от квартала я познават и ги е страх от нея. Жена ми не излиза от вкъщи, не ходи на работа. Един от складовете ми е затворен, защото няма кой да работи – хората ги е страх. Сега започнах да навързвам нещата – от инцидента на Асеновградско шосе до разпита в Криминална полиция”, заяви Йовко.

Ден след като получили писмото от прокуратурата, близките на Михайлов отишли при Севджан, за да й потърсят сметка за мократа поръчка. Разразил се скандал между Снежана, жената на Йовко, майка му и сестра му.

„Севджан изпадна в истерия. Започна да крещи и да ни обижда. Накрая сама си раздра лицето, повика полиция и ни обвини нас в хулиганство. Прибраха ни в ареста и ни съставиха акт за дребно хулиганство”, разказа сестрата на Йовко – Тони.

За скандала TrafficNews ви разказа още преди седмица. Припомняме, че четири жени вдигнали скандал на тяхна съседка в заведение до сградата на Шесто районно. Словесната свада прерастнала във физическа разправа.

Ромките се нахвърлили на комшийката си и започнал бой. Очевидци разтървали обезумелите жени, а потърпевшата подала сигнал за случката в районното. Четирите побойнички били издирени и прибрани в районното.

Ромки се сбиха в кафене в Столипиново, прибраха ги в районнотоЧетирите побойнички нападнали своя съседка

„В районното Севджан продължи да ни обижда, дори ме заплаши. Пред всички заяви, че ще ме убие, ще ме наръга с отвертка на улицата, докато се прибирам. Заради тези й думи съм подала жалба в прокуратурата. Разказала съм всичко на разследващите, показахме им преписа на постановлението”, допълни Тони Михайлова.

Наш репортер опита да разговаря със Снежана Арслан – Севджан. На посочения адрес обаче не открихме никого, а съседите споделиха, че жената може да бъде намерена в луксозна къща на улица „Искра”. Там живеела една от дъщерите й.

Пред масивната сграда открихме само автомобила на Севджан, но не и нея. От хората наблизо научихме, че същата е на пореден тур в Турция, а дъщеря й е в Германия.

„Севджан често ходи в Турция. Там има мъж, но той не е баща на дъщерите й. Чували сме, че тя е от контингента на полицията – често са я привиквали заради нерегламентирана търговия с безакцизни стоки. С нея се навъртат и млади момичета и бременни жени”, разказват съседи.

Те споделиха още, че жената е една от най-заможните в квратала. Често може да бъде видяна с пищни украшения и скъпи дрехи. Доброто материално състояние личи и от вида на триетажната й къща в квартал Столипиново, близо до Шесто районно. 

„Всички знаят с какво се занимава тя и от къде са парите й. Има магазини в търговския център, но това е само параван. Търгува с цигари, с проститутки и дори дрога. Има висящи дела срещу нея, била е съдена”, категорични са близките на Михайлов.

Йовко се надява случаят да се разплете и да се стигне до съд. Сведжан да бъде обвинена и да получи справедливо наказание. В момента той очаква решението на прокуратурата дали ще се възобнови разследването.

Снежана Арслан - Севджан 

Къщата на Севджан