Мним майстор-комарджия завлече баба от град Стамболийски с 5200 лева за ремонт на покрив. Васил Стоенчев, който също е с адресна регистрация в същия град трябваше да се изправи днес пред пловдивския Районен съд, но се оказа неоткриваем за полицията. Пострадалата Мария Иванова също не присъства в залата, защото не е редовна призована за процеса.

Съдия Васил Тасев разпореди за следващото заседание да бъдат изготвени повторни справки дали Стоенчев пребивава в някой от арестите в страната и дали е напускал границите на държавата. Според последната актуална информация, измамникът е обявен за национално издирване на 26 юли тази година.

Според обвинителния акт, Стоенчев живеел в град Стамболийски и нямал постоянна работа. Занимавал се с ремонтни дейности, като търсел обекти, където да работи и да изкарва пари, за да се издържа. Дължал пари на много хора и за да пребивава, вършел и престъпления, от които да се облагодетелства лично.

Пострадалата възрастна жена Мария Иванова живеела в къща в същия град, на която къща покривът бил протекъл. Тъй като към онзи момент съпругът й бил болен и тя се заела сама да търси майстор, който да поправи покрива. Васил Стоенчев разбрал за това и въпреки, че към момента бил поел друг обект, който не бил завършил, сам намерил пострадалата, представил се за майстор, разговаряли и поел ангажимент да извърши ремонт на покрива. След като успял да я убеди, че ремонтът трябва да започне, първоначално Иванова му дала сумата от около 1000 лв.. Мнимият майстор разбрал, че жената има и други пари и преценявайки, че е възрастна, сама, съпругът й към онзи момент бил болен на легло, се върнал само няколко минути по-късно и успял да я заблуди, че му трябват повече пари да закупи всички материали. Поискал цялата сума, която Иванова имала в нея – остатъка до 5200 лв. Уговорили се да започне ремонта и се разделили.

Тъй като измамникът повече не отишъл при пострадалата, същата споделила със дъщеря си, която от своя страна започнала да търси Стоенчев. Разбрала, че бил комарджия и че дължи пари на много хора, които бил  заблудил, че ще им извърши ремонт.

Следващото заседание е насрочено за 31 октомври.