Младеж, спрян от полицейски патрул, погълнал 4 грама кокаин наведнъж в коледната нощ. Доза, способна да убие 7 коня. Причината - уплашил се да не го спипат с голямато количество дрога. След като я глътнал, младият мъж продължил да кара кола и дори опитал да ограби работещ цветарски магазин. Тогава бил задържан, но изпаднал в тежко неадекватно състояние, съобщи 24 часа.

Той ревял, все едно го колят жив. В този вид бил приведен в токсикологията на Военна болница, където все пак лекарите успели да го спасят въпреки огромното количество наркотик.

Обичайната доза за човек е около една двайста от грама. Според осведомени наркоманите в София обикновено си купуват по 1 грам, който смъркат в продължение на 10-12 часа. Това е една от особеностите на кокаиновата пристрастеност. Тъй като се приема през носа, кръвоносните съдове се свиват и това води до желание за нова и нова доза.

Еднократно прието, дори много по-малко количество може да повиши фатално кръвното налягане, което да доведе до сърдечна смърт, инсулт или някаква друга емболия. Описани са случаи на загинали на място коне, на които са давани дози до около половин грам като допинг за състезания.

Въпросният господин изпитвал неописуема болка в главата и ревял в спешното отделение на Военна болница, все едно го колят жив, разказват очевидци. Бил проснат по очи върху носилка, с ръце зад гърба, закопчани с белезници. Няколко униформени с гумени ръкавици на ръцете го придържали, за да не буйства. Нечленоразделните крясъци, звучащи като зверско мучене, накарали целия персонал на Спешното отделение да излезе от кабинетите, за да види какво се случва.