„В Турция 7 месеца се грижеха по-добре за мен, отколкото в България”. Това заяви Димитър Желязков –Очите пред Апелативния специализиран съд, който днес реши да го остави в следствения арест. 

 В началото на заседанието съдът отхвърли искането на защитата за изготвяне на нова лекарска експертиза за здравословното състояние на Очите, който според адвокатите му се чувства зле. 

Адвокатът Илиян Василев реагира с искане за отвод на съдийския състав заради становището на магистратите, че „приоритет по делото е бързината, а обвиняемият може да се прегледа в болниците, предвидени за задържаните”.

Защитата припомни случая със Стайко Стайков и попита защо тогава са правени експертизи за здравословното му състояние, след като той се е укривал половин година, а сега за Желязков се отказва.

“Аз не искам да ме пускате, искам да отида на лекар и да ме прегледат”, заяви Митьо Очите. И възропта, че в турския арест са се грижили много по-добре за здравето му.

В крайна сметка искането за отвод на съдийския състав беше отхвърлено и магистратите решиха, че Желязков трябва да остане в ареста, защото има реален шанс да извърши друго престъпление. Освен това съдът реши, че има обосновано предположение Очите да е извършил 5-те престъления за които е обвинен:

1. Ръководене на организирана престъпна група за побой, рекет и палежи

2. Рекет над Атанас Симеонов ( там е обвинен в сътрудничество)

3. Подбудителство и помагачество за палеж на казино

4. Палеж на автомобил "Мерцедес", собственост на погребална агенция

5. Палеж на кафе машина

Според съда няма пречка за оказване на медицинска помощ на Желязков в ареста, както и за назначаване на експертиза.

 
Решението на Апелативния съд е окончателно.