По-рано днес във Варненско бяха заловени близо 400кг хероин на стойност 32 млн. лв. По случая към наказателна отговорност  са привлечени двама мъже −на 35 години и на 45 години. Повдигнати са обвинения за пренасяне през границата на високорискови наркотични вещества, обявиха от Прокуратурата.

Задържаха хероин на стойност 32 млн. лв. във ВарненскоНовината съобщи главният прокурор Иван Гешев

Събрани  доказателства сочат, че участие са взели собственика на дружеството вносител на стоката (35 г.) и служител от митничически пункт (45 г.).

Предмет на контрабандата е хероин с общо тегло от 401,468 кг. Предвиденото наказание за това престъпление е лишаване от свобода от 10 до 15 години и глоба от 100 000 до 200 000 лева.

На 7 февруари 2021 година, в пристанище Варна - Запад е пристигнал контейнеровоз от пристанище Дубай. На него се намирали четири броя контейнера, транспортиращи по 400 рула покривни платна с подложка. Според документацията, страна на произход на пратката е Ислямска република Иран, продавачът е иранско дружество, а крайната дестинация – България.

При проверка в три от контейнерите е констатирано наличие на битумни ролки, различаващи се по цвят и надписи от останалите. Извършеният оглед установява 71 ролки с изрязани в тях тайници, в които са разпределени 487 пакета, съдържащи кафяво прахообразно вещество.

Назначена е експертиза, която да установи процентното съдържание на активната съставка в наркотика. Незабавно по случая е започнало досъдебно производство за контрабанда на високорисково наркотично вещество.