Пловдивски психиатър е източил над половин милион от Здравната каса, издавайки рецепти на фиктивни пациенти. Лекарката изготвяла комплекти фалшиви документи, с които здрави пациенти са получавали изключително скъпи лекарства за лечение на параноидна шизофрения.  Тези лекарства се изплащат от Здравната каса. Чрез посредници докторът е получавал ампулите от аптеките, а след това ги продавал на черно, съобщи директорът на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев. 

"Незаконните и нехуманни действия на определени лекари нанасят поражения на държавата с източване на НЗОК. Нанасят и вреди на гражданите, лишавайки ги от достъп до лекарства за тяхното здраве. Всички издирвателни действия са с сътрудничество с Районна прокуратура. Вчера служители на ОД на МВР са претърсили 5 адреса на територията на Пловдив, Кричим Първомай, селата Фотиново и Кърнаре. Изети са амбулаторни листове, рецептурни книжки, друга документация, печати, ампули" заяви Рогачев. 

Схемата е стартирала през януари 2017 година. До този момент са разпитани  80 свидетеляи, иззети са веществени доказателства , ампули, компютърни конфигурации. Според събраните доказателства, 52 лица, които според документите са били уж нуждаещи, са получавали тези лекарства.  Разследването показва , че тези хора не знаят за тези лекарста, не са били на преглед, нито  познават психиатъра. Част от пациентите са били в чужбина, когато по документи уж са били на лекар. Други имат психични заболявания, но се лекуват с други медикаменти.

Схемата е в изключително големи мащаби и на виновния лекар предстои да бъдат повдигнати обвинения за измама, като наказанието, което го очаква е между 1 и 8 години затвор. Говорителят на Районна прокуратура  Атанас Илиев заяви , че предстои да бъде повдигнато и второ обвинение за съставяне на документи с невярно съдържание, тъй като в кабинета на лекарката е открит и силиконов печат на Здравната каса. Той благодари на директора на ОД МВР ст. комисар Йордан Рогачев за огромната работа, свършена от Икономическа полиция. 

По време на разследването ще бъдат проверени и действията на длъжностните лица, които одобряват документите, с които се получават скъпите лекарства. „Ще проверим дали става дума за затваряне на очите от страна на служители на  Касата или предоверяване към лекаря, това предстои да бъде установено. Документите, които са съпровождали изписването на ампулите, са много. Изписването на тези лекарства е строго регламентирано. Този психиатър се е сдобивал с направления от личните лекари. Проверява се също дали  печатите в тези документи са от фалшивия печат, открит в кабинета на психиатъра или от лица от касата, които са съпричастни или са се предоверили на въпросния лекар.  Една ампула струва между 700 и 900 лева. Това са депо препарати с отложено действие, поставят се с инжектиране на всеки месец" заяви Атанас Илиев. 

Лекарят е задържан за 24 часа , предстои да му бъде наложена  мярка за неотклонение за 72 часа.