Мегаделото за източване на милиони от програмата САПАРД приключи окончателно заради изтичане на абсолютна давност, съобщи lex.bg. Днес Апелативният специализиран наказателен съд (АСНС) сложи точка на съдебната сага, след като прекрати поради изтекла давност делото и по отношение на Марио Николов за ръководство на организирана престъпна група.

На 19 февруари съдът е прекратил делото и срещу подсъдимата с Николов Ана Шаркова, съобщиха за от АСНС. През последните 13 години прокуратурата твърдеше в съда, че Марио Николов е ръководил престъпна група, в която са участвали съпругата му Марияна, Иван Иванов, Радмил Петров, Валентин Ангелов, Ана Шаркова, Лазарина Георгиева и Петя Хаджииванова. Според обвинението чрез документни престъпления групата е източила 14.5 млн. лева от САПАРД, като това ставало чрез закупуване на стари машини за месопреработка от чужбина на завишени цени, които били представяни за нови и след това Николов и подсъдимите получавали субсидии за тях. Преди 10 години Софийският градски съд чете тежки осъдителни присъди, но оправда Петров и Хаджииванова, а прокуратурата не подаде протест за тях и те влязоха в сила. От 2014 г. процесът продължи в специализираните съдилища и през това време изтече давността за участието в групата на още двама подсъдими – Иван Иванов и Лазарина Георгиева. Делото срещу тях беше прекратено, а останалите в крайна сметка бяха оправдани на две инстанции.

Делото стигна и до Върховния касационен съд (ВКС) с протест срещу оправдателните присъди за ръководство и участие в престъпната група на Николов, съпругата му Марияна, Ана Шаркова и Валентин Ангелов. Върховните съдии приеха обаче, че в протеста на прокуратурата няма никакви съображения за поисканата отмяна на оправдателните присъди на Николова, и Ангелов и делото срещу тях също приключи. За Марио Николов и Ана Шаркова обаче ВКС каза, че в оправдателната присъда апелативният спецсъд е допуснал съществени процесуални нарушения в анализа по оценката на доказателствата, които са опорочили начина на формиране на вътрешното му убеждение за престъплението. Миналата година върховните съдии приеха, че престъпна група, начело с Марио Николов може и да има, макар и сред подсъдимите да е останала само Ана Шаркова. Според ВКС в доказателствата по делото се съдържат данни за участие в групата от страна и на оправданите от самото начало Радмил Петров и Петя Хаджииванова, макар да беше ясно, че те няма как да бъдат съдени отново. Така делото за организирана престъпна група се върна отново в апелативния спецсъд, но само за да бъде прекратено вече и срещу останалите двама подсъдими, след като давността за наказателно преследване изтече и за тях