Коя е издирваната Ружа Игнатова и как е работела финансовата пирамида "OneCoin" в повече от 20 държави?

С пищните партита за рождени дни и луксозните семинари, обвинените за измами за милиарди българи са продавали мечти за бърза печалба, но не и криптовалутa, казват IT експерти.

"Те реално са продавали обучителни пакети", коментира пред bTV Цветан Аврамов, компютърен специалист, експерт по криптовалути.

Цената започвала от 150 и стигала до хиляди долари. Така еуфорията около криптовалутите се впряга в класическа финансова пирамида – с обещанията за бърза печалба всеки следващ инвеститор е привличал нови, докато схемата рухне.

Издирваната Ружа, присвоила около $4 млрд., почивала в Созопол през лятотоЯхтата й зимува в морския град

"Печелите от всяка следваща препродажба, но не се знае кога и докъде ще свърши", обяснява на свой ред и адвокат Ивайло Дерменджиев, доктор по международно право.

Справка в Търговския регистър показва, че Ружа Игнатова е участвала в управлението на 26 фирми и е била собственик на други 5. Постепенно до 2017 г. тя ги продава и се оттегля от всички останали.

Две от фирмите на Ружа са прехвърлени на баща й Пламен, с адрес Габрово. Местните познават фамилията, но от години не са ги виждали – повече от 10 – 15 години, казва една от съседките им.

Издирваната за кражба на Oбвинeнитe ca cъздaли мyлтимилиapднa

Следите на други две от фирмите с ексучастие на българката пък приключват в общежитията на Националния център по обществено здраве и анализи в столичния квартал "Стрелбище". Те са на името на общ работник, пребивавал там преди години.

"Собственост се прикрива и по този начин едни фирми купуват други, вливат се, сливат се и става една огромна каша, накрая изобщо не е ясно кой ще носи отговорността и кой ще плаща сметката", коментира адвокат Дерменджиев.

А обявената за бизнес дама на годината през 2014 г. Ружа Игнатова продължава да е в нелегалност.