61- годишният Салибрам Емин, който измами чуждестранна студентка с над 18 хиляди лева е възстановил напълно сумата и се договори с прокуратурата за условна присъда. Пловдивският районен съд одобри споразумението за наказание от седем месеца лишаване от свобода, отложено във времето с три години изпитателен срок.

Емин е осъден да заплати и разноските по делото в размер на 150 лева.

Според обвинителния акт престъплението е в периода от началото на септември 2020 г. до началото на юни 2021 г., като е измамил 25-годишна чуждестранна студентка - шведска гражданка от иракски произход. Точната сума, която Емин е взел от студентката е 9500 евро (18 580 лева) . Част сумата бе възстановена още преди месеци, след като съдът му наложи най-тежката мярка за неотклонение – „задържане под стража”. На 13 юли 2023 г. е извършен и последният превод по сметката на жената за сумата от 940,14 лв.

Оставиха в ареста мъжа, измамил студентка със 17 хил. лева в ПловдивОбвиняемият обещавал на пострадалата да й съдейства за прехвърляне на брат й в МУ- Пловдив

По делото е установено, че обвиняемият обещавал на пострадалата да ѝ съдейства за прехвърляне на брат ѝ, който бил студент в Медицинския университет в Плевен в Медицинския университет в  Пловдив, където учела тя.  

Жената открила Емин чрез посредник в група в мобилно приложение. За извършване на услугата на няколко пъти пострадалата му превела общо 9500 евро с горепосочената левова равностойност.  Измамникът настоявал парите да бъдат предоставени от пострадалата в брой, но тя ги превела по банкова сметка на негов близък. След това 61-годишният  престанал да вдига мобилния си телефон и не предприел никакви действия по прехвърлянето на брат й в МУ – Пловдив.

Той загубил студентски права. За да бъде убедителен, Салибрам се срещнал с пострадалата и показал заявление за записване и неистинска студентска книжка на името на брат й, като поискал пари за семестриални такси. Жената отказала да ги даде, но той я убедил, че ако не го направи, „някой друг ще заеме мястото на брат й“. Въпреки искането й да преведе парите в сметка на университета, обвиняемият настоявал това да стане в негова банкова сметка, а той щял да ги прехвърли, което не  се е случило.

Определението на Пловдивския районен съд е окончателно и не подлежи на обжалване и протест.