Дрога за над половин милион лева са открили разследващите в разбитата оранжерия за марихуана в района на село Калугерово. Припомняме, че прокуратурата нанесе пореден удар на нарко разпространението.

Разбиха огромна оранжерия за марихуана в ПазарджишкоИван Гешев поздрави за добрата работа полицаи и прокурори

В стопанско помещение на бившето ТКЗС е избухнал пожар. Халето било предназначено за легален добив на криптовалута.При гасенето на огъня служители на МВР случайно се натъкват на движеща се стена, зад която откриват огромна оранжерия за марихуана.

След изгасяването на огъня на пожарникар му направило впечатление огромното количество чували с компост в близост до копачките за биткойни. При последвало претърсване зад фалшива стена е открито тайно стълбище до втория етаж, където била наркооранжерията.

Обособени били помещения за пикиране на разсада, за отглеждане на растения в начален етап и в напреднал етап на развитие. Всичко било оборудвано със системи за контрол на температурата, влажността на въздуха, осветление, платформи за сушене, течни торове, саксии и инструменти за обработка.

В една от стаите са намерени чували с общо 32 кг суха листна маса от глави и съцветия, които били подготвени за дистрибуция.

Арестуван е управителят на фирмата наемател на помещенията. Той е с чисто криминално досие. Според разследващите изградената „ферма“ за добив на криптовалута е служила като параван за истинската дейност, свързана с отглеждане и обработка на наркотичните вещества.

Във високотехнологичната оранжерия за марихуана били отглеждали 1100 броя растения, а оборудването е на стойност над 100 000 лева. Само готовата за продажба суха листна маса е на стойност половин милион лева.

„Установено е, че в помещението, отделно от оранжерията, има и още едно помещение за съхранение и сушене на „продукцията”. Приблизителната оценка на наркотика е между 400 и 500 хиляди лева”, заяви Тодор Деянов, Апелативен прокурор.

Оказва се, че оборудването е от последно поколение и на изключително високо ниво.

 

По случая в Окръжна прокуратура – Пазарджик е образувано досъдебно производство за държане на наркотични вещества с цел разпространение и производство, както и за засяване и отглеждане на растения от рода на конопа.  Управителят  ще бъде привлечен като обвиняем и задържан за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор.