Полицията на Лондонското сити е прекратила без резултат разследването срещу базираната в България фирма OneCoin, смятана в САЩ за огромна финансова пирамида, съобщи в. "Таймс", цитиран от "Дневник". 

Изданието е получило потвърждение от полицията, че не са открити "достатъчно доказателства в подкрепа на наказателно преследване срещу физически лица, базирани в Обединеното кралство". Не са повдигнати никакви обвинения, не са издадени никакви заповеди за задържане. 

Въпреки това, допълва "Таймс", се смята, че в измамата с криптовалута, създадена от 39-годишната Ружа Игнатова, от Великобритания са били измъкнати милиони паунди и изпратени към България. Част от операциите на OneCoin са извършвани от Лондон, а цялата схема вероятно е довела до измама за близо 4 млрд. паунда.

Специалисти по борба с финансови измами критикуват полицията на Лондонското сити, че "не е разследвала адекватно, а вероятно и изобщо не е направила нищо", оставяйки американците да водят в разследването.

"Таймс" посочва още, че се е оказало, че преди 4 години полицията е оттеглила забраната си средства на OneCoin да бъдат прехвърляни от Великобритания към България. Игнатова е издирвана от ФБР, а преди месец нюйоркски адвокат бе осъден за пране на пари и банкова измама заради операции, свързани с OneCoin. Според американското обвинение OneCoin е "компания за криптовалута за много милиарди долари, основана изцяло върху лъжа и измама".

Полицията на Лондонското сити казва, че "споделяме същите убеждения като партньорите ни от правозащитни структури в чужбина" и че детективите ѝ "са им предоставяли помощ в разследването на служители на OneCoin и ще продължат да го правят".