37-годишният бивш участник във френския Чуждестранен легион Иван Пачелиев упорито отрича да е убил селския фелдшер Димитър Факиров.. Според разследването той е последният пациент, влязъл в здравната служба, преди 72-годишният медик да бъде намерен заклан. Тялото му беше открито на 8 октомври сутринта, а няколко часа по-късно пристигналият от София екип барети задържа Пачелиев.

„Невинен съм. Не съм убил фелдшера. Ако бях извършил това престъпление, щял ли да се прибера у дома. Прокуратурата не е добре информирана“, заяви днес в Бургаския апелативен съд бившият легионер.

Той настоя да бъде пуснат на свобода, защото го измъчвали болки в ставите, тропическа болест и други придобити по време на военната служба болежки, а в затвора, където бил откаран, имало само един фелдшер.

Шефът на Апелативната прокуратура в Бургас Любомир Петров контрира, че на свобода, Пачелиев може да извърши друго престъпление. Според държавното обвинение, макар и в случая към момента да са събрани само косвени доказателства, изводът от тях е несъмнен и сочи, че именно задържаният е автор на престъплението. "Вижте лексиката му, цялото село разказва как публично се е заканвал на ромите в селото, че трябва да бъдат убити", посочи обвинителят.

В крайна сметка съдът уважи искането на прокуратурата и остави Пачелиев под стража. Решението е окончателно и не подлежи на обжалване.

Задържаха за 72 часа Иван Пачелиев заради убийството на фелдшераСрещу него ще бъде внесено искане за налагане на мярка "задържане под стража"