Окръжната прокуратура в Ямбол задържа за 72 часа Иван Пачелиев, обвинен за убийството на 72-годишен мъж, съобщиха от държавното обвинение. Обвинението спрямо 37-годишния мъж е за това, че на 8 октомври в здравната служба на село Орешник, община Тополовград, умишлено е умъртвил, чрез нанасяне на удари с нож, медицинския специалист в селото.

Окръжната прокуратура ще внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо обвиняемия.

Според неофициална информация бившият легионер се скарал със 72-годишния фелдшер заради лекарства, които искал да получи. Пачелиев имал много травми от престоя си в съставения от наемници френски  легион и често търсел медикаменти заради хроничните болки. 

Хванаха легионера Пачелиев, издирван за убийствоБарети участваха в задържането на бившия военен в Орешник

Пачалиев стана известен през февруари миналата година, когато се барикадира в дома си и стреля по полицаи. След цяло денонощие органите на реда успяха да го задържат. Оказа се, че той имал разрешително за притежание на оръжие, издадено в чужбина.

В операцията по обезвреждането му тогава участваха 80 души - отряд "Кобра", специализираният отряд за борба с тероризма, Института по психология на МВР, жандармерия, полицаи от Хасково.

След като преди 5 години се прибрал от Франция, Пачелиев е безработен, но всява страх сред съселяните си, които го смятат за луд заради честите изблици на агресия.  

Убитият Димитър Факиров е родом от Орешник, но от години живее в Тополовград. Всяка сутрин отварял здравния кабинет в родното си село, за да помага на хората тук.

Днес е обявен и ден за траур в община Тополовград.

Ден на траур в Община Тополовград в памет на убития фелдшерВсички публични тържества и масови прояви са отменени