Комисията за противодействие на корупцията и за отнемане на незаконно придобитото имущество /КПКОНПИ/  в внесла искане за отнемане на незаконно придобито имущество на обща стойност 1 987 934.97 лв. Това се отнася за  18 недвижими имота за 526 356. 24 лв. и 16 моторни превозни средства за 73 200 лв.

Имущество ще бъде отнето на Александър Арабаджиев.То е на стойност от 419 951, 39 лв., един недвижим имот и два автомобила. Същият е обвинен от прокуратурата за участие в организирана престъпна група (2019 г.) за производство и разпространение на цигари без бандерол.

Соченият за лидер на бандата и инициатор на незаконното производство е Антон Арабаджиев, който е братовчед на Александър.

Вторият иск е срещу Ангел Ангелов и е на стойност 432 441.67 лв. Претенцията към него е и за 8 недвижими имота и 4 моторни превозни средства, сред които и товарен автомобил, марка „Форд Транзит“. Ангелов е с обвинение от прокуратурата за това, че в периода 2014 – 2019 г. на територията на общините Карлово и Сопот е извършвал банкови сделки, без да има разрешение за това (лихварска дейност). Срещу Ангел Кавръков се внася иск за 136 655.32 лв., 6 недвижими имота и 2 моторни превозни средства. Същият е с наложено наказание „лишаване от свобода“ за 8 месеца като ръководител на организирана престъпна група.

Припомняме, че нелегалното производство и базата бяха ударени на 4 юли 2019 от Специализираната прокуратура и ГДБОП. Спецчастите намериха и иззеха готова продукция за около 3 млн. лева, половината от която натоварена в камион и подготвена за експедиция. Разследването установи, че организираното производство на нелегални цигари в село Труд няма аналог до момента. Във фабриката са били инвестирани близо 10 млн. лева, а пласирането на готовата продукция е ощетявало бюджета с между 15 и 20 млн лв. месечно в продължение на една година. В близкото село Ръжево Конаре бе открит и цехът на фабриката, където е бил нарязван тютюнът за нелегалните цигари.

Александър Арабаджиев, за който се счита, че е ръководил оперативния процес, беше освободен без мярка за неотклонение, тъй като разследващите не успяха да съберат доказателства, които пряко да свързват Александър със табако бизнеса.

Соченият за лидер на бандата и инициатор на незаконното производство Антон Арабаджиев, който е братовчед на Александър.

 

Осъдиха 12-те служители от фабриката на Антон Арабаджиев за нелегалните цигариПодготвят обвинения срещу трима от тарторите на групировката