С над 7 т е бил претоварен тирът убиец, който предизвика тежката катастрофа в Айтос в петък. Това каза окръжният прокурор Георги Чинев по време на гледането на марката за неотклонение на шофьора Кольо Илиев от Несебър. Именно той е бил зад волана на товарния автомобил след употребата на пико, предава ФЛАГМАН.

Припомняме, че при тежкото меле той помете 13 коли, движещи се по ул. „Хаджи Димитър“ в Айтос, една от тях избухна в пламъци, а вътре изгоря 28-годишната Ани от Търговище. Има и много ранени, сред които двама в тежко състояние и се намират в реанимацията на УМБАЛ-Бургас.

Държавното обвинение поиска най-тежката мярка за обвиняемия, а именно постоянен арест. По време на заседанието стана ясно, че при огледа в кабината на превозното средство е намерен портфейла му, в който между личните документи и пари е имало плик с наркотично вещество, тестът отчел, че отново става дума за метамфетамин.

Едно от обвиненията срещу шофьора е претоварнето на превозното средство, чийто капацитет е 38 т, а е измерено, че тежи 45, но без каросерията и горивото. 

„Ако калкулираме и тях, претоварването ще е много повече“, обясни прокурор Чинев. Той допълни, че обвиняемият има дълъг списък с нарушения на правилата за движение по пътищата в миналото си.

В съдебната зала се стигна до спорове между защитата и държавното обвинение дали шофьорът е бил дрогиран, кога е дал проба и техническото средство за тест бил ли е изправен. 

Прокурор Чинев обясни, че първоначално Кольо Иванов е отказал да даде кръв за химичен анализ. Тогава от страна на държавното обвинение е инициирана процедура по вземане на проба по принудителен ред и едва тогава тираджията се е съгласил. Очаква се експертизата. Кольо Иванов е наел двама адвокати да го защитят в съда – Бойчо Боев и Пламен Найденов. Те поискаха домашен арест за клиента си, поне докато не са готови резултатите от съдебно-медицинската и съдебно-техноческата експертизи. Според тях не е доказано дали е Кольо е шофирал тир надрусан. Кръвната проба щяло да покаже дали това е така. Ако камионът е бил претоварен, вследствие на което са отказали спирачките, и няма наркотик в кръвта, се касае за случайно деяние и обвивението трябва да се преквалифицира, смятат двамата адвокати.

Тепърва трябва да стане ясна и с каква скорост се е движил тирът, като според защитата това е с около 40 км/ч., което пък драстично се различава от първоначалните данни след катастрофата. Защитата бе категорична, че няма никаква опасност Кольо Иванов да се укрие, живеел на постоянния си адрес с приятелката си, с която били заедно то две години. Грижел се и за болната си майка. Финансовото му състояние пък не било добро, именно заради това трябвало да работи, а не да остане зад решетките. Не стана ясно обаче как ще извърши трудова дейност в която и да е фирма, за да печели пари, при положение, че те поискаха домашен арест за клиента си. Нито пък как е платил на двама защитници, след като не с добри финансови възможности.

В съда стана ясно още, че Кольо Иванов е осъждан няколко пъти, но вече е реабилитиран. 

„Той не е осъждан от много години, лично аз го познавам от 30 г. Няма как да издържи майка си и приятелката си, ако остане в ареста“, каза адв. Бойчо Боев. 

Самият тираджия нито отрече, нито потвърди обвиненията. Единствено добави, че поддържа искането на адвокатите си за домашния арест, както и каза, че има 13-годишна дъщеря, за която също се грижи. Кольо Иванов по никакъв начин не показа, че изпитва съжаление. 

Искането му обаче бе отхвърлено от съдебния състав с председател Яни Гайдурлиев, който взе най-тежката мярка за неотклонение за обвиняемия.