Илиян Варсанов – познат на прокуратурата и МВР с дебелото си досие, което включва наркотици, побой, участие в престъпни групи и изнудване. За последно неговото име попада в медийното пространство през ноември миналата година. Тогава той беше арестуван заедно с приятелката си Веселина.

До зрелищното задържане се стигна, след като друг наркодилър опита да спаси себе си, ставайки свидетел срещу Варсанов и издавайки, че зарежда стоката си от него. За полицията не било трудно да намери улики срещу известния в криминалните среди Илиян. При обиска на дома му служителите на МВР намерили голямо колество дроги и 10 газови пистолета с изтрити номера, както и автомат "Калашников". Заедно с амфетите, кокаина, марихуаната и хероина, били намерени и 15 хил. лева.

До момента Варсанов не е признал вината си и не желае да признае за какво са били предвидени тези оръжия. Според обвинението вероятно той е щял да ги пласира на пазара.

В приятелката му Веселина също били открити наркотици. Тя обаче също отказала да съдейства на разследващите и не дала никакви показания срещу любимия си. Веселина обаче е пусната на свобода, тъй като се смята, че тя просто е изпълнявала нареждания на Варсанов.

Към момента на задържането Илиян е с условна присъда отново за наркотици.

Най-много шум покрай Варсанов се вдигна, след като срещу него беше извършено покушение през 2002 година. Илиян бил на рожден ден в столично заведение. Излязъл за да говори по телефона и тогава се появил човек с автомат и маска и започнал да стреля по него. Ранил го обаче само в крака.

Според обвинението стрелбата е започнала от автомобил, който е бил към таксиметровата фирма и е управляван от Кирил Карнолски, известен с прякора Бакшиша. За покушението пред съда се изправят общо 7 души. Освен Карнолски с обвинения се сдобиват Димитър Вучев – Демби, Рехджан Низам, Бисер Илиев, Александър Валентинов, Росен Пенев и Цветан Деянов.


След покушението са засечени и телефонни разговори между подсъдимите. Те обаче са прекъснали в момента, в който станало ясно, че опитът за убийство е неуспешен. Смият Варсанов беше частен обвинител по делото. Според него единствен виновник от подсъдимите за стрелбата е Карнолски. Освен това той смята, че участие в подготовката имат и Антон Милтеков и Георги Нацев. Срещу тях обаче наказателното производство е прекратено още през 2005 година, когато Нацев загива при взрив, а Милтеков е показно разстрелян в центъра на София.

На първа инстанция всички подсъдими получават по 15 години затвор за покушението над Варсанов. През март 2012 година обаче шестима от тях са признати за невинни от Върховния казационен съд. Единственият осъден, и то на 7 години затвор, е именно соченият от Варсанов за виновен Кирил Кърнолски.

По времето, по което настоящият премиер Бойко Борисов е главен секретар на МВР Варсанов е сочен за тартор на една от двете най-големи наркобанди в столицата.

Неговото име е забъркавано в част от случаите за разпределението на наркопазара у нас. През март 2004 година в столияния квартал "Зона Б5" от упор с два куршума в глава беше убит Стефан Касамаков. За убийството, осъден на 18 години затвор, е Иван Портев. Веднага след разстрела на Касамаков от МВР обявиха, че малко преди да бъде убит той се е срещнал именно с Варсанов.

През февруари 2004 година срещу Илиян започва дело за грабеж и опит за убийство на Христо Георгиев-Хамстера. Варсанов е обвинен, че на 31 август 2001 г. в кафе-сладкарница в столичния квартал "Стрелбище", заедно с Мартин Първанов-Лудия и още 5 души го е нападнал. Според обвинението Варсанов и групата са взели на Георгиев 1500 евро и GSM модел Nokia.

Хамстера посочва като основен извършител на побоя и грабежа Илиян. Заявява още, че не познава другите съучастници. На поредното съдебно заседание по случая, на 18 февруари 2005 г., свидетелят Иван Момчилов, барман в заведението, където е извършен побоят, заявява, че Илиян Варсанов е посочил на другите шестима Хамстера, след което те му нанесли побоя и го ограбили. През 2009 година обаче Варсанов е признат за невинен по делото.

През май 2004 година срещу известният наркодилър Илиян се води процес и за планиране и подготовка на убийството на Антон Милтенов-Клюна. Поради това той прекарва една година и пет месеца в Софийския затвор. По-късно обаче мярката му за неотклонение е променена на домашен арест. А в края на процеса Варсанов отново е оневинен, тъй като според съда няма достатъчно събрани доказателства срещу него.


След всички процеси и отсъствия на Варсанов обаче той губи позициите си на улицата и тези върху наркопазара. В момента Илиян се намира в ареста, но миналата седмица направи опит да излезе на свобода. Съдът трябва да реши дали да пусне Варсанов на 11 юни.

По думите на наркодилъра в ареста е идвала линейка 4 пъти заради тежкото му състояние. Варсанов се оплаква от високо кръвно. Според държавното обвинение обаче то е умишлено предизвикано чрез предозиране с инжекции срещу алергия на наркодилъра. Във вторник трябва да бъдат готови медицинските експертизи на Варсанов, които да покажат дали той може да остане в ареста до започването на делото срещу него.

А според Варсанов всички обвинения през годините срещу него и цялата му слава в крими следите е измислица. Илиян е категоричен – никога не се е занимавал с наркотици, а работил като нормален човек във фирмата на баща си за дограма.