Кметът на Стрелча Стойно Чачов, за който TrafficNews.bg съобщи, че е разследван от Икономическа полиция и прокуратурата, е изнудвал свои служители да попълват молби за напускане без нанесена дата.

Това е разказал главният инженер на Общината, който е бил уволнен принудително по същата схема. Той обяснил също, че още през август 2016 година, когато кметът е стъпил в длъжност е събрал поне 17 служители и ги накарал да подпишат декларации за назначаване на работа и такива за напускане. На документите нямало дата, полето за въвеждане на такава било празно. От страх да не загубят работата си служителите подписали документите.

Подалият сигнал вчера го е направил, след като кмета Стойно Чачов му е казал, че го уволнява и съответно съгласно документите е можел да го направи на момента. Акцията в общината е започнала днес. Разпитани са по-голямата част от служителите, които потвърдили за случилото с през 2016-та година.

„Започнало е разследване по т.нар. престъпление принуда, тъй като според данните, с които е стартирала полицията, а и прокуратурата се касае за злоупотреба с власт“, коментира Румяна Арнаудова, говорител на главния прокурор.

Тя обясни, че и към този час ръководството на Районна прокуратура – Панагюрище извършва претърсвания. „Търсим документи и 17-те най-малко заявления, които са написани под натиск от служители да напуснат работното си място все едно доброволно. Снемат се обяснения и паралелно с това се разпитват хора. До момента са разпитани 10 души, които са в социален патронаж, двама в „Общински имоти“, един счетоводител, един деловодител и др.“, обясни говорителят на главния прокурор.

"Всички тези свидетели към този час потвърждават, че в началото на август 2016 г., заплашени от кмета, че ще бъдат освободени дисциплинарно, са подали молби за напускане без дата“, подчерта Арнаудова и уточни, че се очаква утре да се вземе решение за ангажиране на наказателната отговорност на кмета.

„Към този част не са открити посочените заявления, но деловодителката, която ги е приела, е потвърдила, че ги е получила“, обясни Румяна Арнаудова и изрази надежда, че тези документи ще бъдат намерени. „Но дори и без тях, се касае за престъпление, което може да се докаже и само със свидетелски показания. Наказанието е до 6 години лишаване от свобода в случай, че се докаже престъплението“, поясни говорителят на главния прокурор.

Чачов наследи на кметския пост Иван Евстатиев, който беше арестуван и осъден на 4 години затвор за изнасилване на 16-годишно момиче, но по-късно беше предсрочно освободен.

 Чачов е международен съдия по минифутбол и официален делегат на футболния ни съюз.

 

 

 

Разследват кмета на Стрелча. Полиция и прокуратура нахлуха в общината ВИДЕОПретърсват се кабинетите на служителите от Общината, няма информация да има задържани засега