Кметът на община Чупрене Ваньо Костин остава в ареста. Това реши Специализираният наказателн съд. Според магистраите, ако бъде освободен Костин може да извърши друго престъпление или да повлияе на свидетелите по делото. Решението на съда може да бъде обжалвано пред втората инстанция. 

Костин е с повдигнати обвинения за търгове с общинска земя. В периода от 2014 до 2018 година той е организирал 10 отделни търга за продажба на общинска земя. В тях кандидат било винаги едно единствено дружество, което по документи било свързано с бащата, жената, бившата съпруга или с брата на кмета.

За да бъдат обявени подобни търгове за общинска земя, трябва да се обявят публично, на сайта на общината,  а и да се спазят срокове за кандидатстване и съответното одобрение, обясни наблюдаващия делото прокурор Ангел Кънев.

Събрани са доказателства за продадена по незаконен начин около 236 декара земя. Има доказателства и за още 9 търга, в които е продадена над 400 дка общинска земя, но в момента се проверява дали там са спазени законовите изисквания или и те ще бъдат добавени към обвинението. Те отново са купени от един и същи човек.

Разследването за имотните далавери в Чупрене започнало още миналата година, след сигнал на жителка на общината. Сигналът й обаче бил съвсем различен – жената се оплакала, че кмета е продал имота й по незаконен начин. Впоследствие, при започналата проверка, е установена "схемата" с общинската земя.

Кметът Ваньо Костин е трети мандат кмет и е избран като независим, подкрепен от няколко партии.