Ръководителите на групата, въртяла мащабна схема за търговия с фалшификати на известни марки маратонки и пране на пари, застанаха пред Окръжен съд. Рамзи Ябанджъ и родителите му Неджати и Сабре Ябанджъ бяха доведени в съда преди минути. Тримата се опитаха да скрият лицата си от репортерите пред съдебната зала. 

В момента магистратите гледат мярката им за неотклонение. Те са с повдигнати обвинения за пране на пари и търговия със стоки, без съгласието на притежателите на търговските марки. Припомняме, че Ремзи, родителите му и още шестима души бяха задържани при специализирана операция на Икономическа полиция и Окръжна прокуратура миналата седмица. По-рано днес прокуратурата е внесла искане за вземане на най-тежката мярка "задържане под стража" спрямо Ремзи и родителите му. Продължава издирването на брат му Исмаил, който бе обявен за национално издирване и според прокуратурата не е в страната. Останалите шестима задържани са били освободени от ареста. 

Преди старта на заседанието защитниците на тримата поискаха от съда време, за да се запознаят с материалите по делото. 

Припомняме, че депо, натъпкано с ментета на две от най-продаваните спортни марки - "Адидас" и "Найк", бе разбито от пловдивската полиция. В него е открит тайник, в който се влизало през подвижна стена в магазин за обувки и спортни облекла. Тя се е отваряла със специален чип. Оттук фалшификатите са разпределяли към различни градове в страната, като за целта били използвали услугите на спедиторска фирма.

Сред престъпниците имало лице, което отговаряло за склада. След получаване на поръчка, подставени лица изпращали пратките по спедиторска фирма. Парите се привеждали по сметка, а оттам средствата се теглели от физически лица. Групата имала 4 сайта, през които продавала маратонките.

Братята Ябанджъ изпирали парите от схемата, влагайки ги недвижимо имущество. Техни са две от луксозните кооперации на улица „Искра” в Столипиново. Част от незаконно придобитите пари от схемата са бил „наливани” в сватбения дом на улица „Владая”, собственост на Ремзи и Исмаил Ябанджъ. Залата за чудо и приказ може да поеме над 1000 гости. В момента се изграждат още две зали, едната от които по-малка. Те са долепени до вече изградената на въпросната улица.

Боливудски лукс в сватбения дом, през който братята Ябанджъ перяли парите от контрабандатаРомите от години търгуват с "маркови" маратонки, живеят нашироко