Служителят на "Пътна полиция" – Пловдив Матей Матов, който бе задържан при операция на "Вътрешна сигурност", заради корупция, ще се изправи пред Пловдивския окръжен съд в понеделник. Матов, който до ареста си е бил ръководител на административно-наказателни дейности /АНД/ към сектор "Пътна полиция", бе задържан след сигнал до разследващите органи, като в момента на ареста полицаят е предавал незаконно регистрационните табели на наказан шофьор.

В понеделник той ще трябва да отговаря пред магистратите по няколко обвинения. Първото от тях е за това, че  през 2021 г. в Пловдив е поискал и приел подкуп в размер на 300 лева. Второто обвинение, с което се е сдобил Матов е за това, че в периода от края на 2021 г. до началото 2022 г. в качеството си на длъжностно лице е опитал да прикрие нарушения, а именно връщал е свалени номера на автомобили на собствениците им, преди изтичането на срока на наложеното им наказание. 

Той е обвинен и в това, че в периода януари 2022 г. – 01.02.2022 е подбудил четири лица да потвърдят неистина, като заявят, че при извършена на проверка не са били сваляни от полицейски служители номера на лек автомобил.

На 02 февруари 2022 г. в Пловдив катаджията е фалшифицирал официални документи с цел манипулиране на доказателства, като за това Окръжна прокуратура е повдигнала и четвъртото обвинение срещу Матей Матов.

В предстоящото разпоредително заседание трябва да стане ясно, дали той ще признае вината си за участието в корупционната схема и ще получи редуцирана присъда, или ще оспори твърденията описани в обвинителния акт. Ако откаже да се признае за виновен, то процесът срещу Матов ще се гледа по общия ред, с призоваване на свидетели и вещи лица.

Катаджия от Пловдив е арестуван при операция на "Вътрешна сигурност"Служителят е замесен в корупционна схема