В България няма невъзможни неща и тази максима се доказва всекидневно, особено когато става въпрос за криминалните среди. Днес стана ясно, че убитият наскоро Мартин Божанов - Нотариуса е притежавал 2 ЕГН-та и 2 фамилии. Разкритието на BIRD за двойната самоличност на Нотариуса бе потвърдено и от главния секретар на МВР Живко Коцев.

Възможно ли е всъщност човек да си смени ЕГН-то и от осъждан престъпник да започне „на чисто” с ново досие? Очевидно, в България, да.

Какво всъщност представлява ЕГН-то?

Това е уникален персонален идентификатор, който служи за еднозначното определяне и различаване на всеки български гражданин или чужденец, който е получил разрешение за дългосрочно или постоянно пребиваване, или е получил статут на бежанец, хуманитарен статут или на когото е предоставено убежище - те също имат ЕГН.

ЕГН-то се формира по определен алгоритъм. За родените от 1.01.1900 до 31.12.1999 първите шест цифри показват датата на раждане. Седмата, осмата и деветата цифра представляват уникална комбинация от цифри за деня - число от 000 до 999, като деветата е винаги четна за мъж и нечетна за жена. Десетата цифра е контролна и тя се изчислява по особен алгоритъм.

За родените след 2000 г. ситуацията е друга - към числото на месеца се прибавя 40. Затова първите 6 цифри на ЕГН-то са 01 (показва 2001 г.), 41 (месец януари като неговата позиция 1 + 40), 26 (дата). Съвкупността от всички единни граждански номера се поддържа в специален електронен регистър, който се води от ГРАО.

Според българското законодателство има две причини, които могат да наложат смяна на ЕГН - несъответствие между датата на раждане, вписана в акта за раждане, и датата, съдържаща се в ЕГН и несъответствие между пола, вписан в акта за раждане, и пола, съдържащ се в ЕГН (т.е. предпоследната цифра). Процедурата по смяна на ЕГН не е много лесно, а самият акт става факт след влязло в сила съдебно решение.

В случая с Мартин Божанов е сменена датата на раждане на Нотариуса, а според „24 часа” и фамилията му, като рожденото му име е Мартин Ангелов Ангелов. С първото си ЕГН Божанов е регистриран в полицията за кражба и измама, съответно през 1990 и 1996 г., а през 1999 г. той  получава новата си самоличност с чисто съдебно минало, въпреки, че е осъждан за тежко умишлено престъпление, с потвърдена присъда от ВКС. 26-годишният тогава Божанов внезапно се е "сетил", че рождената му дата не отговаря на записаното в неговия ЕГН, и се сдобил с напълно нов уникален номер по съдебен път. Датата вече е променена от 22 на 21 март, променени са и последните 4 цифри (т.е ЕГН-то от 7303227183 става на 7303216506). С новия си единен граждански номер той отново попада в криминалния регистър на СДВР през 2006 г. за "измама в немаловажен случай". Остава обаче въпросът „коя от двете дати е записана в акта на раждане на Нотариуса”?

Запознати с процедурите коментираха пред TrafficNews, че за да си сменим ЕГН-то може и просто да се сдобием с нов акт за раждане. Процесът по смяната на ЕГН преминава по реда на Гражданския процесуален кодекс, в безспорно производство. Тоест можем да заявим пред съда, например, че сме родени не в село Триводици (област Пловдив), а в село Хаджиево (съседно село, но вече в област Пазарджик). После водим пред магистратите свидетели и на практика съдът издава решение. С това решение може да си извадим нов акт за раждане, но заради смяната на месторождението (особено в друга област), получаваме и ново ЕГН.

Тук остава отворен и още един въпрос: „Колко и кои знакови фигури на ъндърграунда, а вероятно и от съдебната система, са си сменили ЕГН-то по подобен начин?”