Отложиха заседанието по делото срещу Здравко Дечкин, обвинен в жестокото убийство на бизнесдама от Пловдив преди 10 години. Причината – липсата на ключови свидетели и вещо лице в залата.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Непознат мъж я връхлетял, изтръгнал от ръцете ѝ кожената чанта, в която държала документите си, а след това я намушкал неколкократно с нож в областта на корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.

Четирима от ключовите свидетели пои случая отново не се явиха в съдебна зала. Те не са редовно призовани. Това наложи председателят на състава да назначи справки от БДС към МВР-Пловдив, които да покажат актуалните адреси на очевидците, за да може да бъдат издирени.

Един от свидетелите е лекар. Прокуратурата представи на съдебния състав справка от интернет, в която е посочен адреса на кабинета на д-р Калай. Албена Георгиева настоя, медикът да бъде призован по адрес на местоработата й.  

В залата не се яви едно от вещите лица, което трябваше да представи своето заключение. Поради липса на постъпила молба и посочване на извинителна причина за липсата й, вещото лице бе глобено с 50 лева. Прокурорът по делото Албена Георгиева поиска нейното повторно призоваване. Според държавното обвинение следва да бъдат повторно призовани и ключовите свидетели, които са били на местопроизшествието във фаталната нощ. 

Припомняме, че на предходното съдебно заседание отново четиримата свидетели не се явиха на делото.

Дирят ключови свидетели по делото срещу Здравко ДечкинВещо лице обори твърденията на Георги Сарай, че подписът върху протокола за разпит не е неговият

Свидетел по делото "Дечкин": Георги търсеше някого, който да сипе нещо в бирата на майка муПротоколът от съдебното заседание се превърна в "ябълка на раздора" между защитник и съдия