В отсъствието на някои ключови свидетели започна днешното заседание по делото срещу Здравко Дечкин, обвинен в жестокото убийство на бизнесдама от Пловдив преди 10 години. Един от тях бе Тони Михайлов, за когото е установено, че е бил на местопроизшествието. Той ще бъде издирен с помощта на националната база данни, като съдът поиска справка дали той е пресякъл границата на страната и кога.

Припомняме, че на 30 септември 2009 година Виолета Балабанова бе нападната във входа на кооперацията, в която живее. Непознат мъж я връхлетял, изтръгнал от ръцете ѝ кожената чанта, в която държала документите си, а след това я намушкал неколкократно с нож в областта на корема. Няколко минути по-рано синът й Георги я оставил с колата, след като двамата вечеряли. Покушението срещу Виолета е имало цел - нотариалните актове на всички имоти на фамилията са били винаги в чантата на жената.

Тази сутрин бяха изслушани и вещите лица, изготвили съдебно-медицинската експертиза. Според заключението, Виолета Балабанова е починала в следствие на посттравматична (т. нар. шокова) хипергликемия. Тя е била в причинно-следствена връзка с прободните рани на жената в областта на панкреаса. В следствие на нараняванията организмът на Балабанова произвел огромни количества кортизол. Експертите смятат и че тя е била наръкана с острие, не по-късно от 13 - 15 см. 

По време на заседанието бе изслушано и вещото лице, изготвило графологична експертиза на подписа на един от свидетелите - Георги Сарай. Припомняме, че в хода на предишното заседание той заяви, че няма спомен да е давал писмени обяснения в хода на досъдебното производство, нито да е подписвал протокол от разпит. Такъв обаче бе приложен към материалите по делото. Сарай забеляза някои разлики между подписа върху документа и собственият му, макар да не отрече, че е беседвал с полицаите. Разпитите са били във връзка с приятелството му със сина на Балабанова - Георги, спряган за поръчител на убийството. 
 
Оказа се обаче, че разлики няма, или поне това е заключението на експертизата, прието от съда. Вещото лице бе категорично, че не са установени промяна в наклона и натиска, нито който и да е от признаците, че подписът му е бил положен от другиго. 
 
По време на разпита си Сарай разказа и че една вечер, докато бил у тях, Балабанов-младши го попитал дали познава някого, който може да "сложи нещо в бирата на майка му". Под "някого" той визирал и конкретен човек - Николай Ангелиев, който бил фармацевт и приятел на мъжа. Още тогава защитата на Дечкин в лицето на адвокат Елдъров поиска призоваването му в съда. Именно Ангелиев бе единственият свидетел, явил се днес в съдебната зала. Пред магистратите той потвърди, че се е виждал с Балабанов-младши едва два или три пъти. Но не си спомни да е получавал подобни запитвания от страна на милионерския син. 
 
В залата не се яви едно от вещите лица, което трябваше да представи експертно заключение. Прокурорът по делото Албена Георгиева поиска нейното повторно призоваване. Според държавното обвинение следва да бъдат повторно призовани и ключовите свидетели, които са били на местопроизшествието във фаталната нощ. Тя поиска да бъде направена справка и по отношение на Аврам Чорбаджийски, за когото синът му заяви в едно от предходните заседания, че е починал. Пред магистратите обаче не е представен смъртен акт. Припомнямяме, че по време на предишни разпити стана ясно, че именно Аврам се е обадил на Георги, за да му съобщи, че майка му е била наръгана пред дома си. Георгиева поиска и да бъдат прочетени протоколите от разпитите на двама свидетели, които са починали. 
 
Съдът уважи исканията, с изключение на това за прочитане на показанията на починали свидетели.