Иво Даскалов, обвинен в тежката катастрофа на Околовръстното където загинаха трима мъже, получи своята присъда от 10 години. Иво се изправи за втори път пред Пловдивския окръжен съд, като първото разпоредително заседание преди три месеца бе отложено, но днес процесът стартира. Обвиняемият напълно призна фактите и обстоятелствата в обвинителния акт и пожела делото да се гледа по съкратения ред. 

На предишното заседание близките на починалите мъже подадоха молби за конституиране като частни обвинители, но те не бяха приети от съда предвид отложеното заседание и липсата на Елена Иванова – сестра на починалия Николай Иванов. Днес стана ясно, че Иванова е подала молба към съда да не взима участие в съдебния процес. Така делото продължи без нейно присъствие и съда прие подадените молби от близките на пострадалите мъже.

Защитата на един от частни обвинители изиска от съда мярката за неотклонение на Даскалов да бъде изменена от  „парична гаранция” в „задържане под стража”. Всички адвокати , защитаващи пострадалите близки настояха за максимално наказание, което да се редуцира с 1/3 заради самопризнанията му, защото обвиняемият е нарушил разпоредбите на ЗДВП, като се качил да управлява автомобила си под въздействието на алкохол, навлязал е в насрещната пътна лента за движение, а скораостта му е била много по-висока от позволените 90 км. в час.  Държавното обвинение пък изиска от съда книжката на Иво да бъде отнета в срок от 10 години.

В пледоарията си адвокатите на обвиняемия- адвокат Йордан Давчев, Константин Давчев и адвокат Узунов изтъкнаха, че причината, заради която Даскалов се е качил в автомобила си под въздействието на алкохол е била с цел да помогне на своя приятел, който по време на празничното събиране е получил хипертонична криза и се е нуждаел от лекарствата си, които са били в дома му в Пловдив. Йордан Давчев добави още, че по делото има свидетел, който е казал , че във фаталната вечер Иво Даскалов е звънял на таксита, като дори се е свързал с въпросния свидетел, за да може и той да се пробва да извика превоз, но такъв не идва и затова обвиняемият се принуждава да шофира. Защитата изтъкна, че подзащитникът им има златен талон и за толкова години като шофьор има само 7 конституирани нарушения на пътя.

„Не може един човек да има такъв талон и да го определят като опасен водач”, каза адвокат Йордан Давчев.

„Може би ако всички от пострадалите са били с предпазни колани нямаше да се стигне до този край, ”добави още Константин Давчев.

Така адвокатите на Даскалов, в лицето на съдия Силвия Цанкова, оспориха правната квалификация на престъплението.

Искам да изкажа съболезнования на всички. По никакъв начин не мога да оправдая действията си. Искам да поема наказанието си пред близките на пострадалите и пред обществото.” Това бяха последните думи на Иво Даскалов пред съда.

В крайна сметка обаче магистратите взеха своето решение. Те наказаха Даскалов с ефективна присъда от 10 години при първоначален общ режим и 12 години лишаване от правоуправление.

Припомняме, че в катастрофата навръх Великден загинаха трима мъже. 46-годишният Даскалов навлязъл в насрещната пътна лента за движение. Настъпил челен сблъсък между неговия автомобил и лек автомобил БМВ, който се движел по същото време в собствената си пътна лента.