„Категорично са разкрити транзакции от руски фирми към криптобанката Nexo. Има сведения и за координация между Nexo и ирански терористични организации“. Това заяви главният прокурор Иван Гешев по време на изслушване в парламентарната правната комисия в НС.

Гешев уточни, че в България няма закон за лобизма и няма възможност за проследяване. "Аз съм сигурен, че един такъв закон ще доведе до успех, но ние нямаме право на такова разследване“, заяви той в отговор на въпроси относно финансирането на "Демократична България" от страна на криптобанката.

„Имам доста подробна информация, предполагам в една конкретна медия ще излезе повече информация, знаете че има редица нередности по отношение на криптобанката, след като направим нужното проучване, ще дадем информация.“

Делото Nexo e образувано през септември и действията са планирани за декември - така главният прокурор отговори на въпрос за обвиненията защо разкритията за криптобанката се появяват точно сега. По думите му няма как прокуратурата да бъде обвинявана, че работи с международните си партньори. 

"Чух обвинения на някаква целенасоченост. Не виждам каква целенасоченост биха могли да имат 8 американски прокурори и колегите от другите партньорски служби. Ние си вършим работата, всички от ЕС и нашите партньори."