Постоянен арест за трима от обвиняемите за неправомерното отпускане на максимални пенсии в Силистра, поиска Специализираната прокуратура. За постоянно в ареста да останат директорът на териториалното поделение на НОИ в Силистра Милен Пенчев, Стоянка Симеонова и Тодор Тодоров, искат обвинителите.

Организираната престъпна група, занимаваща се с източване на бюджета на НОИ, е действала на територията на София и Силистра от 2017 г. досега. Документите са се представяли пред НОИ Силистра. Участвал е и служител на НОИ-София. 

В престъпната група има и семейство - баща, майка и син. Членовете на групата лично са посещавали пощенските клонове, от които са взимани самите пенсии. Претърсени са 14 адреса, два от които служебни. Има ТЕЛК-Ови решения. Бащата на певицата Тита е диктувал лични данни на хора, които искат да получават пенсии на своя служителка. На документа пишело абривиатурата СМЧП, което означавало "силно мой човек Пенчев" - така се знаело, че са близки до директора хора. Има около 20 такива случая, стана ясно по-рано.

Задържаният шеф на НОИ в Силистра Милен Пенчев държал вкъщи досиетата на хора, на които издавал документи, че са работили като миньори. Той и арестуваната групичка около него вземали дебитните карти на “клиентите”, за да теглят от тях комисионите си.

По-рано днес бившият социален министър Иван Нейков предположи, че измамниците са се целили високо! Фалшификациите в НОИ Силистра бнай-вероятно са били за пенсии над 800 лева.

Общо шестима са обвинени за участие в организираната престъпна група.

Очаквайте подробности!