Кирил Стоянов и Цанко Петрунов, които станаха известни като „убийците от Джумаята”, искат по-леки присъди и преквалифициране на обвинението срещу тях в по-леко. Двамата получиха присъда за убийството на Лалко Журков, станало  в градинката на Джумаята.

Кирил Стоянов /44г./ е осъден на 15 години лишаване от свобода, а съучастникът му Цанко Петрунов /47г./ – на 17 години, тъй като е извършил престъплението в условията на опасен рецидив. Двамата са признати за виновни в това, че на 07 юли 2021 г. след употреба на алкохол, в съучастие са пребили до смърт 55-годишния Лалко Журков. Причината за нанесения побой е, че искали да накажат пострадалия, който предния ден закачил непълнолетно момиче и го опипал по гениталиите. Тримата били приятели и всеки ден заедно употребявали алкохол.

Пред Пловдивския апелативен съд адвокат Светлана Званчева, защитник на Кирил Стоянов, каза, че двамата обвиняеми не са извършили убийството с умисъл, както се твърди в мотивите на първоинстанционния съд, които са „копи-пейст” на обвинителния акт.  Според нея обвиняемите били възмутени от действията на Журков и решили да го накажат,  като му нанесат побой". Тоест Петрунов и Стоянов не са тръгнали на бой, за да умъртвят жертвата. 

Юристката поиска връщане на делото за ново разглеждане и преквалифициране на обвинението от „умишлено убийство” в „убийство по непредпазливост” след нанасяне на телесна повреда.

„В случай, че не бъдат уважени исканията ми за връщане на делото за ново разглеждане, то моля да намалите присъдите”, завърши пледоарията си адвокат Светлана Званчева.

Прокурор Димитър Махмудиев се солидализира отчасти с подсъдимите, като каза, че Цанко Петрунов незаслужено е получил по-високо наказание от Кирил Стоянов..

„Въпреки, че е рецидивист с по-тежко съдебно минало, смятам че Окръжният съд не е счел правилно обстоятелствата, тъй като ударите нанесени от Петрунов са по-малко от тези на Стоянов”, каза представителят на държавното обвинение, допълвайки че според него присъдата трябва да бъде намалена от 17 на 15 години.

Решението на Апелативен съд – Пловдив ще бъде обявено в законовия срок.

Убийците от Капана са ударили близо 20 пъти жертвата в главатаКирил Стоянов И Цанко Петунов получиха тежки присъди

Историята на убийството:

Жертвата - Лалко Журков и побойниците му се познавали от дълго време. Често били заедно в градинката на Джумаята и консумирали алкохол почти всяка вечер. Убитият бил бездомник, но имал регистрация като "уличен артист", за което притежавал и карта. Последните два дни преди убийството той живял в дома на един от убийците си. Преди инцидента, тримата отново пиели алкохол в градинката, когато започнал скандалът, който в последствие прераснал във физическа саморазправа. 

Причината е, че вечерта преди инцидента, убитият се намирал в района на Джумая джамия и пиел бира, когато видял, че на стълбите били седнали няколко младежи, сред които и малолетно момиче. Лалко се приближил към тях и хванал момичето за ръката, придърпал го към себе си и започнал да го опипва. Това било забелязано от намиращия се наблизо Цанко. Той се възмутил и уведомил полицейски патрул. 

После казал и на Кирил за видяното и двамата решили да накажат уличния артист като му нанесат побой.

На следващия ден към 22,30 ч. двамата приятели по чашка отново се намирали в района на градинката на Джумая джамия и пиели. По същото време на място бил и Лалко. Той също употребявал алкохол. След като го видели, двамата приятели предприели действия да го накажат заради поведението му към малолетното момиче и започнали да го удрят с ръце по главата. Побоят продължил около 10 минути, за което време двамата обвиняеми нанесли на бездомника повече от 20 удара в главата.

В един момент Лалко паднал на земята и не успял да стане. Побойниците видели, че е в безпомощно състояние, но не му помогнали, а седнали наблизо и продължили да пият. Минаващи край тях свидетели подали сигнал в полицията за инцидента. Пристигналият на място медицински екип констатирали смъртта на Лалко. 

Убийците от Капана - мъртво пияни, пребили до смърт жертвата заради момичеЦанко Петрунов/45/ и Кирил Стоянов/43/ остават в ареста