Хасковлия получи условна присъда след настоятелен опит да подкупи двама служители на реда. Мъжът с инициали И.Е.А. станал клиент на Темида, малко след като бил спрян за проверка с управлявания от него "Фолксваген" вечерта на 28 юни миналата година. В хода на проверката се установило, че свидетелството му за управление на МПС било изтекло преди година, а водачът не притежавал контролен талон. Униформените доловили също и мирис на алкохол. След като докладвали констатираните нарушения на дежурния, на място бил изпратен патрул на "Пътна полиция", който трябвало да вземе административно отношение и да извърши проверка с дрегер.

И.А. бил инструктиран да остане на място до пристигане на екипа и бил настанен на предната дясна седалка на патрулния автомобил. В хода на разговора си с един от полицаите той се опитал да избегне предстоящата проверка и помолил да бъде пуснат. Няколко пъти той изтъкнал, че "иска да ги почерпи". Двамата униформени категорично отклонили предложението и обяснили, че това "не е правилно". Нарушителят обаче не се отказал от намисленото. Той извадил от джоба си десет банкноти от 10 лева, застанал до автомобила в близост до предната дясна врата ги хвърлил така, че паднали в краката на един от полицаите. 

През това време пристигнал и екипът на "Пътна полиция".  Те констатирали изтеклият срок за валидност на представеното от подсъдимия свидетелство за управление на МПС, както и липсата на контролен талон. Тестът с дрегер установил концентрация от 0,48 промила. За нарушенията на И.А. бил съставен акт. Междувременно, екип на РУ-Хасково се заел да извърши оглед на местопроизшествието, след като бил осуетен опитът му да хвърли подкуп. Подсъдимият предал доброволно десетте банкноти, които били приложени към делото като веществено доказателство.  

В хода на съдебното следствие, приключило преди няколко седмици, И.А. признал всички факти, изложени в обвинителния акт. Подсъдимият се възползвал от възможността делото да се гледа в условията на съкратено съдебно следствие, като направил пълни самопризнания за стореното. Фактите били потвърдени и от свидетели - двамата служители на РУ-Хасково и техните колеги от сектор "Пътна полиция". В първоначалните си обяснения пред служители на реда подсъдимият би заявил, че отправил към двамата служители на реда  „благодарности да доброто им държание“. Деянието обаче останало във фаза на опит, станало ясно в хода на делото. Макар подсъдимият да е предприел действията, които са поставили началото на престъпно действие - даване на дар на длъжностно лица,  тази дейност е останала недовършена, защото парите не са били приети от полицаите. Ето защо магистратите приели, че става дума за опит и оневинили И.А. по обвинението за довършено деяние. 

В мотивите си съдът итъква, че подсъдимият полага грижи за семейство и деца, работи на постоянен трудов договор и взима минимална работна заплата. Добрите характеристични данни, трудовите ангажименти и факта, че деянието не е довършено, магистратите счели за смегчаваши вината обстоятелства. Поради това наказанието "лишаване от свобода" не съотвествало на тежестта на извършеното престъпление. Ето защо наказанието от 4 месеца затвор било отложено с 3 години. И.А. ще трябва да заплати и глоба в размер 400 лв., а подхвърлените от него 100 лв. са отнети в полза на държавата.