Шест чувала с наркотици са били изхвърлени в Черно море край Шабла. Количеството е било иззето от Гранична полиция.

По информация на вътрешния министър Младен Маринов количеството кокаин е 170 кг. Наркотикът е бил увит в непромокаема материя и спасителни жилетки, които го държат над водата.

МВР работи съвместно с румънските власти, увери той.

Припомняме, че в петък миналата седмица се проведе акция в севернита ни съседка, при която на брега на Черно море, бяха намерени пакети с наркотици.

На няколко плажа край Консанца изплуваха още около 150 кг ккокаин. Румънската полиция призова местните жители да не отварят пакетите, ако попаднат на такива. Наркотикът е с висока концентрация и досегът с него може да бъде опасен.

На място има засилено присъствие от страна на властите - ангажирани са 300 полицаи и 14 кораба на бреговата охрана. В румънската операция участваха хеликоптери и гмуркачи.

Смята се, че през северната ни съседка се пренасят наркотици от Латинска америка и Европа.

Затова се предполага се, че намерените у нас пакети са част от голяма пратка от около тон кокаин, която е била засечена на кораб преди около две седмици.

Полицията край родното черноморие също е засилена, уверява вътрешният министър Младен Маринов.

"Вероятно става дума за схема за предаване в открито море и без да се виждат хората. Много интересни разфасовки – кодирани, описани. Продължаваме работа съвместно с румънските власти за изясняване на всички обстоятелства около този кокаин", обясни Маринов на заседанието на Министерския съвет.

Такива количества наркотици в света малко се задържат. ГД „Гранична полиция“, шефът на ГДБОП, главния секретар са там на място“, заяви премиерът Бойко Борисов.

Той благодари на колегите, които съдействат по всички линии. Той хвърли топката в полето на своите опоненти, които твърдят, че службите не работят.

"Преди две години говореха, че едва ли не участват в наркотрафик. А същите хора за две години рекордни количества наркотик са задържали по границите и на базата на съвместни операции“, допълни още премиерът.