Как се точат милиони от еврофондове чрез грандиозна корупционна схема с назначаване на фиктивни работници и счетоводни измами в Асеновград?

Преди дни Пловдивският апелативен съд пусна под гаранция от 10 000 лева Атанас Христев – член на съюза на ресторантьорите в града и общински съветник в Асеновград. Той е с повдигнато обвинение за измама със средства, предоставени от Европейския съюз.

Според твърденията му обаче, той е единствения дръзнал да се опълчи срещу организирана престъпна група за източване на милиони в която са намесени имената на голям кръг от фирми, назначаващи фиктивно работници по програми на „Бюро по труда – Асеновград”. Самият Христев разказа пред TrafficNews, че той е единственият задържан, след като е подал множество сигнали до институциите и службите срещу другите замесени в схемата.

По думите му групата, в която попадат собственици на фирми и служители на Бюрото по труда в Асеновград, е специализирана в източване на средства от Европейските социални програми и фондове и националния бюджет. Злоупотребите възлизат на милиони левове.

Как работи схемата?

Назначават се на работа фиктивни лица на високи прагове по Европейски програми, вземат им се дебитните карти и през периода на догорова се точат заплатите от банкоматите. След изтичане на програмата измислените работници се регистрират като безработни и получават големи обезщетения за дълъг период от време.

Директорката на "Бюро по труда" лично или чрез доверени служители извършва задължителните проверки, подписва протоколите и разпъва чадър над регистрираните в последствие безработни, да не им се предлага работа до изтичане на обезщетението за безработица.

В схемата са намесени множество фирми, някои от които фиктивно създадени, както и бившата директорка на „Бюрото по труда” – Петя Илиева, която по думите на Христов има любовни отношения със счетоводител на име Стоян Николов, който от своя страна води счетоводството на замесените фирми. Практиката е счетоводителят да изисква  пълномощни от фирмите и лично да ги представлява пред Агенцията по заетостта и другите институции. 

Как започва историята?

Атанас Христов живеел на семейни начала над 15 години с бившата директорка на „Бюрото по труда” Петя Илиева. През 2018 г. тя става Директор на „Бюрото по Труда”. „Оттам нататък, след 6-7 месеца, тя се свърза със счетоводителя Стоян Николов и коренно се променя”, разказва Христов. Започнали схемите, за които по-късно разбрал и дори през 2022 г., на 31 юли на рождения му ден ги хванал двамата в лични взаимоотношения. Тогава я предупредил да спре схемите, защото ще сезира институциите. В последствие, през януари са сезирани институциите, но единствен задържан в схемата е Христов.

Развръзката:

От протокол на Пловдивския апелативен съд от 30 май за определяне на мярката за неотклонение на Христов, става ясно, че адвокат Иван Маринов, защитник на обвиняемия е пледирал за по-лека мярка с мотива, че няма данни той да извърши друго престъпление или да се укрие, макар една от фирмите, свързани с източването на евро средства да е свързана с обвиняемия.

Според сигналите на Христев, изложени от адвоката пред магистратите, става ясно, че на територията на Асеновград се извършват крупни злоупотреби, които се покриват от началника на „Бюро по Труда” Петя Илиева, както и редица други длъжностни лица. Посочват се конкретни 53 броя фирми, като се твърди, че над 300 лица фиктивно се назначават по трудови договори по различни програми и се усвояват стотици хиляди левове европейски и национални средства.

В продължение на 6 месеца не се случва нищо по тези жалби, които Христов депозира, а той като лице подало сигналите е привлечен като обвиняем, че е извършил престъпление и е образувано производство срещу него, защото в една от неговите фирми са назначени лица, пак по различни програми, които фиктивно упражняват своите трудови функции.

Самият Христев предполага, че това е един от начините да му бъде запушена устата и да бъде изолиран от това, което прави. Посочват се конкретни фирми, не малко на брой, и то на лица, които са известни в публичното пространство – едно от тях е на Николай Сивков, който притежава бранда Торти Нико, верига сладкарници в цялата държава. Посочват се и лица с обществено влияние.

Адвокат Маринов допълва, че клиентът му твърди, че се източват милиони от държавния бюджет, тъй като става въпрос за над 300 лица, фиктивно назначени, при 700-800 лв. минимална работна заплата, тоест за около 2-3 млн. на година, усвоени средства по тези програми.

Твърди се, че по делото няма разпитан нито един свидетел, който да е служител в тези 50 фирми. Според Христев, Николай Сивков и синът му Станислав имат регистрирани 20 фирми, които фиктивно назначават лица и усвояват средства.

От TrafficNews потърсихме за коментар и собственикът на "Торти Нико" - Николай Сивков, който не отрече да са назначавани работници по европейски програми от "Бюрото по труда", но допълни, че тези работници и към момента са служители при тях.

"Още след подаването на сигналите срещу нас, в рамките на една седмица имаше 4-5 проверки от различните институции, включително и от София и Пловдив. Когато човек е чист, той няма от какво да се крие и да се струва", допълни Сивков.

Нито един служител от тези фирми не е разпитан по делото, нито управител, нито собственик, никой. Не е разпитан и счетоводителят на тези фирми, който е общото свързващо звено между всички тях – това е Стоян Николов, който е дал едни обяснения, но няма негов разпит по делото”, твърди на свой ред защитата на Атанас Христов пред съда.

Странно е как 6 месеца нищо не се случва по тези сигнали на обвиняемия, а изведнъж в рамките, забележете, на 3 дни, между 12-15 май са разпитани 30-40 свидетели, всичките причастни само и единствено на фирмата на обвиняемия, скалъпено е обвинение срещу него, арестуван е, вкаран в ареста, мярката се потвърждава от първоинстанционния съд и този човек, от лице, което подава сигнали и иска да предостави информация за огромни корупционни схеми, се оказва всъщност в затвора. Очевидно, че нещо се случва покрай това производство. Очевидно е, че има тенденциозно отношение към обвиняемия. Очевидно се опитват да му въздействат по всички възможни начини, за да си затвори устата, тъй като става въпрос за милиони левове, които се точат последните 4-5 години, от 2018 г. до ден днешен”, се казва още в пренията на адвоката пред магистратите.

И какво се оказва - че човекът, който пуска сигнала до прокуратурата и до службите, че се извършват корупционни схеми, се оказва в ареста. Не казвам, че той е светата вода ненапита, възможно е да е бръкнал с пръстче в кацата с мед, но други лица се къпят в мед”, казва още юристът.

След определението на съда Атанас Христов е с мярка за неотклонение „парична гаранция” в размер на 10 000 лева, като то е окончателно и не подлежи на обжалване или протест.