Инспектори от Държавна агенция за метрологичен и технически надзор спипаха собственика на автосервиз в Първомай да търгува с въглища без лиценз. За грубото нарушение му бил съставен акт по Закона чистотата на атмосферния въздух, придружен с глоба от 10 000лв..

По време на инспекция, извършена през февруари 2022г., контролните органи на агенцията установили, че Йорданов не фигурира в публичния регистър за фирми или обекти, които има право да разпространяват или търгуват с твърди горива. Въпреки това на база доказателство от фискални бонове те разкрили – мъжът е продал общо 16 240 кг. въглища от доставените му от 31360 кг. от друга фирма.

Бил му съставен акт за установяване на административно нарушение. Собственикът на сервиза Йордан Йорданов обаче не бил съгласен с наложената санкция и я обжалвал пред Районния съд в Първомай. Там посочил различни мотиви, поради които смята съставения акт за неправомерен. Магистратите обсъдили доказателствата под делото - фактура и фискален бон, предоставени от контролните органи, и е приели, че те недвусмислено сочат разпространение на въглища от страна на „ЙОРДАНОВ ГРУП“. Съдът посочва, че наложената глоба от 10 000лв. дори представлява минималната от това, което законът предвижда за подобни нарушения. По делото са дадени и свидетелски показания на клиент на автосервиза, които потвърждават наличието на големи количества твърдо гориво в обекта.

Малко по малко всички доводи на Йорданов почнали да падат, а наказателното постановление, произтекло от акта, било потвърдено. Затова той препратил делото към по-горна инстанция. Пред пловдивския Административен съд Йорданов отново изложил възраженията си към това да плати 10 хиляди за нарушението. Казал, че въглищата, открити с магазина му, не са за продажба, а са ползвани от негови съседи без негово знание.

Пловдивските магистрати се запознали подробно с това, което той твърди, както и с посочените от страна на Държавна агенция за метрологичен и технически надзор факти по делото. Но и тук решението не било в полза на търговеца на въглища. Постановили, че решението на Районния съд в Първомай е валидно и правилно, а като такова следва да бъде оставено в сила. Казва окончателно – глобата от 10 000лв. трябва да бъде платена от Йорданов. Собственикът на автосервиза също ще трябва да поеме разноските по делото.

 

 

Водеща снимка: Илюстративна