Георги Сапунджиев от Стара Загора, който на 2 юни 2014 г. при управление на МПС наруши правилата за движение и по непредпазливост причини смъртта на 4-годишния Паоло Иванов, се възползва от законното си право и днес поиска от съда в Стара Загора да бъде реабилитиран съдебно. Юристи поясняват, че условията за това са налице, тъй като са минали 3 години от изтърпяване на наложеното му наказание и през това време Сапунджиев няма други провинения пред закона.

След като тогава призна изцяло вината си и делото се гледа по съкратения ред, мъжът получи 9-годишна присъда, която бе намалена с една трета, предаде 24 часа. Сапунджиев остана 6 години зад решетките, след като Пловдивският апелативен съд отказа да го освободи условно предсрочно през юли 2018 г., когато му оставаха още 1 година, 10 месеца и 10 дни затвор.

Освен че беше в затвора, Сапунджиев бе лишен от съда от правото да управлява автомобил до 2025 г. и тази забрана все още е в сила.

Според закона осъдените условно или на пробация получават автоматично съдебна реабилитация при определените от закона условия, а при наложено ефективно наказание за реабилитацията трябва да се произнесе съдът. В случая решението се чака до един месец след заседанието, но практиката показва, че то излиза и до седмица, ако прокуратурата не протестира искането на ищеца.

В конкретния случай Георги Сапунджиев обяснява, че иска да има чисто съдебно минало, за да не пречи вече излежаната присъда на бизнеса и на пътуванията му в чужбина.