Евелин Банев-Брендо, който днес в 7:30 ч. с е предаде, вече е приведен в Софийския затвор, пише 24 часа. Процедурите по снемане на самоличност, оформяне на документи, прегледи, са приключили и той е бил откаран към мястото, където ще излежава своята присъда. 

"Установяваме начините, по които Евелин Банев-Брендо може да е влязъл в България. Дали е бил с фалшиви документи или е влязъл на зелена граница", каза директорът на националната полиция Атанас Илков, сед като кокаиновият крал изненадващо се появи пред затвора днес сутринта. МВР го търсеше 6 г., включително с червена бюлетина в Интерпол. Случаят е аналогичен с друг - на Ангел Христов от Дупница, който се търсеше заедно с Пламен Галев от 2012 г., а преди година стана ясно, че е починал в дома си в България. И тогава МВР започна проверка как се е появил у нас, но досега няма яснота. 

Личната карта на Брендо е била с изтекъл срок, уточни Илков. Не е давал обяснения. Сега е в МВР болница за освидетелстване, след което ще го откарат в затвора. 

"Явно е размислил или има друга причина да се появи. Не изключваме хипотезата, че има опасност за него заради враговете му, а в затвора ще е на сигурно място", каза директорът на националната полиция. 

Той има 3 наказания от три различни държави и вероятно ще поиска те да бъдат обединени в едно. 

Първо го наказаха с 10 г. в Румъния за трафик на кокаин. След това Италия го осъди на 20 г. за трафик на дрога от Южна Америка към Европа по делото "Коаинови крале". Накрая влезе в сила и присъдата му от 6 г. за пране на пари от наркотрафик в България. Делото започна първо от всички - през 2007 г., но приключи последно. Затова Брендо беше върнат у нас, но избяга, след като Върховният касационен съд се произнесе окончателно.

След 5 г. в неизвестност го задържаха в Украйна - месеци преди избухването на войната с Русия. Разследваха го за фалшиви документи и нарколаборатория в къща до Киев, но той отново се измъкна. Оказа се, че е станал украински гражданин, а такива не се предават заради присъди в други държави.

Брендо е една от най-мистериозните фигури в престъпния свят у нас. Успява да се издигне до най-високите нива в трафика на кокаин от Америка към Европа. Контактува с хора от високите нива в организираната престъпност, включително клана Ндрангета в Италия.