Подполковник Борис Иванов изпълнил поръчката на издирвания от Интерпол Иво Масларов, който търсел от брокерката няколко милиона.

Борис Иванов е опитен офицер от Националната служба за охрана. Оказва се важен детайл в схема за разчистване на сметки чрез убийства и вероятен бизнес с разследвания, досъдебни производства и присъди.

Подполковникът с над 10-годишен стаж е охранявал десетки масови прояви като т.нар. външен периметър, който пази партийни лидери, президенти, премиери, министри, чуждестранни делегации, когато те са на публични събития. Затова и офицерът имал специални умения за работа с взривни устройства и техника за подслушване и проследяване.

Източник от НСО изреди имената на много политици, чийто живот е бил пазен от Борис Иванов. За кратко преди време той е охранявал заплашения с убийство почетен лидер на ДПС Ахмед Доган. Офицерът бе арестуван като организатор на убийството на инвестиционната посредничка Станка Марангозова, изпълнявайки поръчката на недоволен от приходите си неин клиент. Преди НСО Борис Иванов трупа опит в Криминална полиция в София.

 Най-интересното обаче не е “бялата роза”, хвърлена в колата на Марангозова, а телефонът и компютърът на подполковника. В GSM-а са били записани особено интересни контакти с бивши министри, прокурори, съдии, адвокати. Пред името на всеки един от тях е записано лаконично “Брат...”, пише 24 часа

Това, което свързва мъжете от списъка на Иванов, е тяхното членство в уважавана масонска ложа в столицата. При разследването на убийството на брокерката Станка Марангозова станало ясно, че Иванов е контактувал редовно с тези масони, съобщи говорителят на главния прокурор Сийка Милева.

Офицерът обменял с тях доклади, лични документи на български и чужди граждани и дори постановления на Софийската районна прокуратура и номера на досъдебни производства. Част от комуникациите са били изтрити и тепърва ще се възстановяват. Възможно е заради данните от телефона на подполковника материалите да се отделят по друго дело, а хората, с които е комуникирал, да получат обвинения за търговия с влияние или т.нар уреждане на дела, поясни говорителят на главния прокурор.

Държавният гард е обвинен като лидер на банда за разпространение на дрога, изнудвания и поръчкови убийства. Според прокуратурата групата е действала от януари 2019 г. до май 2020 г. Освен Иванов са арестувани и физическият убиец на Марангозова Петър Костов и помагачът му. Гардът на НСО лично поел поръчката от бизнесмена Иво Масларов, с когото жената има дългогодишни конфликти за пари.

Тя беше застреляна с 3 куршума в главата на 10 октомври м.г. В колата, с която Борис ходел на работа, разследващите намерили техника за подслушване. GPS бил монтиран и на пежото на Станка Марангозова.

В деня на убийството маршрутът на жената бил следен в реално време. Масларов дал на Борис Иванов бележка, на която били написани името на мишената, марката на колата ѝ, цветът, както и регистрационният номер. След това гардът на НСО организирал подчинените си от бандата. За изпълнението на поръчката убиецът Петър и помагачът му Георги си поделили 50 000 лева. Двамата получили мотор, който Борис Иванов купил от обява в интернет. Части от него, както и цветът му, били променени, за да е по-труден за проследяване.

След ъпгрейдите машината била тествана, за да е сигурно, че функционира. Убийството на Марангозова било планирано до такава степен, че мотористът имал предварително ясен маршрут, по който да се оттегли. Целта била да стигне до язовира край Чепинци. Там изхвърлил мотора, а при оглед в сряда криминалистите го открили.

Поръчителят Иво Масларов не е арестуван и е обявен за издирване от Интерпол. Напуснал е България през март. Обвинен е задочно.

Вижте повече подробности за случая тук: 

Подполковник от НСО ръководил престъпна група за мокри поръчкиКилърите на Станка Марангозова си разделили 50 000 лв. след убийството

Доведеният син на бившия министър Масларова поръчал убийството на МарангозоваИво Масларов платил 50 000 лева за мократа поръчка, изпълнена от подполковник от НСО