Единият от задържаните за масовия бой в Калояново преди няколко дни - Аспарух Донков и преди е лежал в затвора, научи TrafficNews.

През 2009 г. Донков е получил присъда от 4 години и 11 месеца за причиняване на смърт по непредпазливост на четирима души след тежка катастрофа. Инцидентът е станал през лятото на 2008 г. на пътя Пловдив – Карлово, а шофьорската му книжка е била отнета за срок от 7 години.

Около 16.30 часа на 27 юни 2008 г. подсъдимият Дойков, управлявайки „ Фолксваген Пасат ” заедно със свои колеги, се прибирал от Пловдив, където работели в строителна фирма, за с. Долна Махала.  В близост до Калояново Донков предприел неправомерно изпреварване, но тъй като в насрещната лента наближавал автомобил, той рязко се опитал да се върне в неговата лента, колата поднесла и се забила в идващия отсреща „Опел Корса”.

В него пътували Запрян Д., Николай В., Даниел К. и Стефан Л., като трима от тях били затворници, работещи във фирма за паркет в с. Дъбене, а четвъртият – служител във фирмата, който всеки ден ги прибирал в затворническото общежитие.

При удара четиримата получили много тежки травми, вследствие на които настъпила смъртта им, а Донков през това време избягал от местопроизшествието, скривайки колата при свой познат в село Бегово.

По–късно дошлите на местопроизшествието полицаи намерили регистрационната табела на „Фолксвагена”, която при удара била паднала и по нея открили и иззели самата кола.

Делото е преминало по процедурата на съкратеното съдебно следствие – с предварително изслушване без разпит на свидетелите и вещите лица пред съда. Подсъдимият признал фактите и обстоятелства по повдигнатото му обвинение  и е получил присъда намалена с 1/3.

Донков е бил осъден да заплати на близките на пострадалите сумата от общо 680 000 лв. за претърпените от  тях неимуществени щети.

Побойниците от Калояново се помириха в съда, но остават в арестаОбещаха повече да не се карат и да се бият