Строителният предприемач Александър Ваклин и бившата кметица на столичния район "Младост" Десислава Иванчева са имали конфликт още преди спецпрокуратурата  да започне разследване срещу нея. Това каза пред медии Петко Дюлгеров, веднага след произнасянето на присъдите по делото.  Спецсъдът отреди 20 г. затвор за Иванчева, 15 г. за нейната заместничка Биляна Петрова и 10 г. зяа самия Дюлгеров.

„Георги Шопов ме свърза с Ваклин. Аз този човек никога не го бях виждал. Шопов е председател на УС на Националната асоциация на строителните предприемачи. Него го познавам понеже правих едно предаване и той спонсорира част от нещата. Пада си по екстремни спортове. Когато видях Ваклин за първи път той ми каза, че има забавена преписка в "Младост" и Иванчева не иска да ми я пусне. Разпитвах го дълго защо. Аз исках да бъда медиатор между двамата и да помогна. Тя беше обидена, че той е пуснал дело и са я викали в СОС и къде ли не. А пък той съответно губел пари и англичаните го притискали.”

По разказа на подсъдимия Иванчева казала на Дюлгеров, че можело Ваклин да си оттегли преписката и да седнат и да поговорят нормално. Бизнесменът се съгласил и казал, че планът е много добър. Дори настоявал много за среща с Иванчева. Искал тя да му даде обещание, че бизнесът му ще върви и всичко ще бъде наред.

Припомняме, че по време на разпитите по делото нито един от свидетелите не потвърди, че Иванчева е поискала пари за себе си, от който и да е строителен предприемач в квартала. Основният свидетел Александър Ваклин също отрече да е изнудван за пари от кметицата и заяви, че разговорите с нея ставали само през Петко Дюлгеров. Нито един и от разпитаните свидетели от общината не потвърди, че е чувал за искан подкуп.

Дюлгеров припомни и как е протекъл разпита на Ваклин в съда.

“Работя с доста други хора, които са опитвали да пробият при Иванчева, за да му решат съответните проблеми. Когато попитаха, кои са тези други хора той не си спомни. Не си спомня кои са тези хора, не си спомня човека, който казва за 15 хил. евро. И всичко това прокуратурата го подминава просто ей така.”, обясни подсъдимият, който се отметна от първоначалните си показания.

Дюлгеров обясни и че е поискал всички тези хора да бъдат извикани в съда и да свидетелстват. Веднага можело да се разбере кои са спрямо самите разрешения.

„Да кажат действително Иванчева искала ли е от тях някакви дарения и така нататък", заяви Дюлгеров. Според него Ваклин постоянно му говорил с какви милиони разполага, но той не е искал нищо от него. Впоследствие обаче строителният предприемач му предложил 14 хиляди лева  за услугата да посредничи между него и Иванчева. Дюлгеров имал предстоящи операции и му трябвали пари, така че се съгласил. 

Мотивът, с който преди дни  Дюлгеров се отрече от първоначалните си показания срещу Иванчева и Петрова беше,  че те са дадени под натиск от служител на КПКОНПИ.