Делото срещу 56-годишния шофьор на автобус, който блъсна пенсионерка в Кючук Париж през февруари, не успя да стартира днес. Процесът срещу шофьора се отложи, заради вирусно заболяване на съдия Методи Антонов от Районен съд-Пловдив.

Инцидентът стана на 15 февруари 2022 г. в гр. Пловдив, около 13,20 часа, на кръстовището на бул. „Никола Вапцаров“ и ул. „Македония“. При него пострада 73-годишна жена, която пресичала на пешеходната пътека. Причинена и е средна телесна повреда. Състоянието на жената беше критично в продължителен период от време, като според обвинителния акт е била с временна опасност за живота.

Причина за катастрофата е преминаване на превозното средство на червен сигнал на светофара.

Критично е състоянието на блъснатата пешеходка от автобус в КючукаШофьорът е преминал на червено

По делото е установено, че водачът е управлявал автобус от градския транспорт, като не е спрял на червен светофар и е блъснал пресичащата на пешеходна пътека 73-годишна жена. Тя е била откарана в болницата за лечение в тежко състояние, с опасност за живота. Вследствие на оказаната незабавна медицинска помощ към настоящия момент състоянието на пострадалата е стабилизирано. Пробите за алкохол и наркотици на шофьора след инцидента са били отрицателни.

За подобен вид престъпление законът предвижда наказание лишаване от свобода от 1 до 6 години, както и отнемане на свидетелството за управление на моторно превозно средство.

Интересно е да се отбележи, че шофьорът на автобуса е бил многократно санкциониран по административен ред за извършени от него нарушения на ЗДвП. Също така с присъда от 2020г. на Окръжен съд – Пловдив е бил признат за виновен, че при управление на МПС – автобус е нарушил правилата за движение, и по непредпазливост е причинил смърт, за което му било наложено наказание една година „Лишаване от свобода“, изпълнението на което е било отложено с изпитателен срок от 3 години.

В този случай каквото и наказание да получи в настоящия процес, шофьорът ще трябва да излежи и предишната си присъда от една година.

В хода на делото са приобщени съдебномедицинска и автотехническа експертизи, както и записи от видеокамери.