Апелативният специализиран съд назначи двойна медицинска експертиза на Евгения Банева преди да реши дали здравословното й състояние позволява да остане в ареста. Тя ще бъде извършена от ендокринолог и невролог, които да преценят и какво лечение трябва да и бъде назначено. Причината за експертизата е становището на адвокатката на обвиняемата Татяна Дончева, че здравословното състояние на съпругата на Николай Банев е много влошено.

Според защитата Банева има образувание на щитовидната жлеза, което е установено с предна експертиза, което обаче е нараснало с 1/3 през последната година. Затова Дончева смята, че е нужда операция на арестантката. Освен това е нужен преглед от невролог, тъй като Банева има кистозно образование на гръбнака и усеща силни болки.

Очаква се медицинската експертиза дъа бъде готова на 6 юни, за когато е насрочено следващото заседание.

 Евгения Банева е с мярка "задържане под стража" по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари. Семейството бизнесмени Николай и Евгения Баневи бяха предадени от френските власти на разследващия екип от Специализираната прокуратура на 6 декември 2018 г. Те са в ареста по обвинение за участие в организирана престъпна група за данъчни и длъжностни престъпления и пране на пари.

„Смятам, че е образувано дело на обвиняемите лица за упражняване на право без доказателства. За първи път виждам семейна наказателна отговорност, която е изключена по букварите, които съм учила. А по същите би трябвало да са учили и прокурорите и съдиите“, коментира адвокатът на Банева Татяна Дончева.

И прогнозира, че след време България "ще направи сериозна преоценка на подобно правораздаване и съответните лица ще понесат отговорност". В съда беше и майката на Евгения -Мария Генчева.

„Трябва да ви кажа, че като че ли съм изгубила всяка надежда. Евгения е умно момиче- без никаква кампания, видяхте, че тя спечели доста гласове. Много хора я подкрепиха, приятели, съмишленици. За тях тя е невинна, ако си престъпник няма кой да те поддържа“, заяви Генчева по повод участието на дъщеря в евроизборите като независим кандидат. 

Снимка: БГНЕС

 

Евгения Банева иска на свобода! Съдът решаваБизнесдамата и съпруга й са обвинени в данъчни престъпления и пране на пари