Бъдещият абитуриент Никола Атанасов  се изправи пред съда, вместо да е на училище и да се подготвя за предстоящите матури. Младежът е подсъдим защото е харчил пари от чужда кредитна карта.

Собственик на картата е Десислава Максимова-Колева, която не присъства в съдебната зала по време на заседанието. По делото е изяснено, че тя е загубила портмонето си на 25 октомври 2022 г. в пловдивски парк, блокирала картата чак след като разбрала за липсата на документите. През това време дядото на Никола намерил чуждата вещ и я дал на внука си, който по това време бил още непълнолетен. Младежът обаче вместо да предаде портмонето на полицията, направил няколко покупки с кредитната карта. Успял да похарчи 264,69 лева. По-късно бил установен и задържан, а след това освободен с мярка за неотклонение "подписка". 

Пред Окръжния съд в Пловдив, Никола и адвокатката му Нина Матева, се споразумяха с прокуратурата за условно наказание, след като стана ясно, че са възстановили парите на жената. Предвид това, че не става въпрос за тежко умишлено престъпление по смисъла на закона, Никола можеше да мине и с най-лека присъда – пробация, но самият той избра тежестта на условното осъждане. Така, още преди да е завършил училище, дванадесетокласникът получи 6 месеца условно с три години изпитателен срок. Той ще трябва да заплати и глоба в размер на 100 лева, както и разноските по делото.

Присъдата е окончателна и не подлежи на обжалване и протест.