Двама от участниците в ОПГ-то, тровило ученици със синтетичен хашиш, направиха опит да излезнат от ареста. Пловдивският апелативен съд обаче ги остави в ареста, като потвърди опрeделение на Окръжен съд – Пловдив,  с което е отказана промяна на мерките за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки.

Георги Танов и Йоан Тонев и другите участници в схемата бяха задържани на 16 и 17 септември 2023г. Те са обвинени за участие в организирана престъпна група за разпространение на синтетичен хашиш на клиенти, сред които и ученици. Групата е действала на територията на Пловдив, Асеновград и Хасково от две години. На Георги Танов и Йоан Тонев са повдигнати обвинения за участие в организирана престъпна група, а на втория и за държане цел за разпространение на наркотични вещества.

Синтетичният хашиш е бил приготвян от друг участник в организираната престъпна група, в къщата му в пловдивско село. Субстанциите били поръчвани по "дарк нет" и доставяни от различни куриерски фирми. В синтетичния хашиш било поставяно двойно количество от активното вещество, което довеждало до бързо пристрастяване още от първата употреба и водело до тежка абстиненция.

Наркосхемата в Пловдив: Поръчки в „дарк нет” от чужбина, ”готвене” в КатуницаРазбитата ОПГ за дрога в Пловдив тровила учениците със синтетичен хашиш

Според прокуратурата, извършеното от двамата обвиняеми се отличава с изключително висока обществена опасност, както на деянието, така и на извършителите. Не са изтекли и три месеца от разкриването на случая, а интензитетът на провежданите следствени действия е висок. За това прокурорът поиска съдът да потвърди определението на Окръжен съд, с което е отказана промяна на мерките за неотклонение.

Апелативните съдии прецениха, че по делото не са настъпили нови обстоятелства, които да налагат изменение на мерките за неотклонение от „задържане под стража“ в по-леки. Съдиите приеха, че и в момента е налице обосновано предположение, че именно двамата мъже са съпричастни към престъпленията,  в които са обвинени, като това подозрение не само, че не е разколебано, но е надградено към настоящия етап на разследване.

Касае се за тежки умишлени престъпления, за които се предвижда наказание лишаване от свобода, както и глоба. Апелативният съд заключи, че не е отпаднала реалната опасност обвиняемите да извършат престъпление, както и обстоятелствата, при които е осъществена вменената на Георги Танов и Йоан Тонев деятелност, нейният предмет и характерът на засегнатите обществени отношения както и предишното осъждане на втория. Срокът на задържането е в рамките на разумните срокове, смята съдът. 

Определението на магистратите е окончателно.

Разбитата ОПГ за дрога в Пловдив тровила учениците със синтетичен хашиш, 7 души са арестуваниГрамът се пласирал за 50 лева, наркотикът водил до тежка абстиненция