Пловдивчанин, седнал зад волана друсан, бе арестуван след гонка с полицията. Сцената в стил „Бързи и яростни” се е разиграла преди две седмици край Гребната база.

Петьо Пенков бил зад волана на колата си, когато е бил спрян от униформени за рутина проверка. Вместо да отбие на „стоп” палка, пловдивчанинът дава газ на возилото си и тръгва да бяга. По петите му потегля патрул с униформени.

Край Гребната мъжът изоставя колата и хуква да бяга. Той се скрива в храст, но бива уловен от органите на реда. Пред тях той заявил, че не е управлявал колата, а майка му. Последната се е уплашила и избягала.

Днес Пенков застана пред съда, където от прокуратурата му поискаха най-тежката мярка за неотклонение.

„Свидетел е видял, как мъж с тъмни дрехи слиза от колата и бяга. Освен това служител на Охранителна полиция е видял заподозремия и е насочил униформените в посоката, към която е избягал. Когато Петьо Пенков е бил задържан е заявил, че не е карал той колата. Въпреки това по време на обиск, полицаи са открили ключа за колата скрит в обувката на Пенков. Освен това същият е заявил, че зад волана на колата е била майка му, която от страх е избягала”, разказа прокурор Атанас Янков.

След залавянето на Пенков му е бил направен полеви тест за дрога, който е отчел положителен резултат за употреба на кокаин. Пловдивчанинът е хванат в крачка по време на изпитателен срок. Той е бил съден преди време за подобно провинение, като Районен съд го е наказал с условна присъда.

Пенков обаче отново седнал зад волана друсан по време на изпитателния му срок. Това е и причината според държавното обвинение да бяга от проверка.

„Не е установено друго лице да е управлявало колата. Този извод може да се направи от показанията на свидетелите. Тук става дума за нелеп и жалък опит да се накисне роднина. Пенков многократно е нарушавал Закона за движение по пътищата. Има реална опасност същия да се укрие или да извърши друго престъпление”, допълни прокурор Янков.

В защитната си пледоария адвокат Марияна Чечкова заяви, че клиентът й не е шофирал, а квалификацията на обвинението е незаконно.

„Няма доказателства, че Пенков е управлявал колата. Не може да се формира извод за съпричастност само с косвени доказателства. Няма свидетели, че Пенков е шофирал, дори полицаят не е видял да слиза той от колата. Клиентът ми работи и има постоянна работа. Няма данни да се укрие или да извърши друго престъпление”, каза адвокат Чечкова. Тя поиска по-лека мярка спрямо клиента й.

За подписка или парична гаранция помоли и самия Петьо Пенков. Той бе лаконичен в последната си дума.

„Искам по-лека мярка за неотклонение. Не съм виновен”, каза пловдивчанинът.

В крайна сметка обаче Окръжен съд върна зад решетките Пенков. В мотивите си магистратите изтъкнаха, че има достатъчно доказателства, които да сочат авторството на престъплението. Освен това по думите им има реална опасност пловдивчанинът да се укрие или да извърши друго престъпление.