видях „Имаше кризисна ситуация и колегите от министерството на здравеопазването търсеха разрешаване. Не съм намерил нищо смущаващо, щом съм го подписал”. Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред Специализирания наказателен съд по повод  делото за турските ваксини, по които бившият здравен министър Петър Москов е подсъдим. Той е обвинен, че че ги е приел, без да са разрешени за употреба у нас и е ощетил с над 320 милиона лева държавата.

„На година се взимат по 1000 решения в Министерски съвет. Аз, въпреки отличната си памет не мога да помня графично всяко едно от тях, но въпросната точка от преди повече от 3 години си я спомням.

Предвид факта, че имаше криза с ваксините, напълно нормално, ако е намерено решение, то да се случи. Става дума за здравето на хората”, каза още Дончев, чийто параф стои под решението.

Като свидетел днес трябваше да се яви и премиерът Бойко Борисов, но той изпратил молба да бъде разпитан на друга дата заради неотложен ангажимент. Бившият вицепремиер Меглена Кунева също не се яви.  В съдебна зала дойдоха освен Томислав Дончев, също  Владислав Горанов, Ивайло Московски и Божидар Лукарски.

Горанов обясни какви са процедурите за вземане на подобни решения. Неговият подпис обаче не фигурира под документа.

Срещу Москов освен обвинението заради приетите като дарение през 2015 г. от Министерството на здравеопазването на Турция 100 000 дози ваксина „Пентаксим” и 100 000 дози ваксина „Хепатит Б“ – „Еувакс Б“, които не са разрешени за употреба у нас, има и второ.  Според него през 2015 г. той умишлено е улеснил сключване на неизгодна сделка за дарение на 5 000 000 дози ваксини „БЦЖ“.

Освен Москов обвиняеми по делото са още Адам Персенски, Любомир Димитров, Росен Алексиев и Юлияна Ценкова.