Домашен арест и гривна за Ангел Марчев. Това решиха магистратите от Окръжен съд –Смолян. Ангел Марчев бе задържан за 24 часа след разследване на GlasNews.bg.

Вече ви разказахме как след наше разследване се стигна до арести за фалшиви сертификати в един от големите ни зимни курорти-Пампорово. Показахме ви как се издава сертификат за Ковид, без да си видял човека. Видяхте кои са продавачите и каква е схемата. Нека си припомним: 

Веднага след като излъчихме нашия репортаж, Марчев, който след 24-часово задържане продължи да  работи в лабораторията, отново бе задържан. Окръжна прокуратура-Смолян поиска да му бъде наложена най-тежката мярка „задържане под стража“.

Марчев е обвинен за това, че на 8 януари около 13.50 часа в лаборатория в зимния курорт, неправомерно е добавил компютърни данни в информационна система на Министерство на здравеопазването на Република България, въз основа на които са издадени „Удостоверение за наличие на антитела срещу SARS-СоV2", доказано чрез лабораторен тест на две лица, като престъплението е извършено срещу информационна система, която е част от критична инфраструктура на страната и е с цел имотна облага. За престъплението за което Марчев е обвинен го грозят от 5 до 8 години затвор, както и глоба до 10 хиляди лева.  

Собственикът на лабораторията - Иво Иванов също бе разпитан в РУ в Пампорово. Отрече, в лабораторията да се извършва незаконен бизнес със сертификати за Ковид. Според източници от разследването обаче Иванов разполага с електронен подпис, с който се валидира сертификата. Миналата година той  е задържан в Бургас за фалшиви сертификати, но е освободен, защото в хода на досъдебното производство престъплението не е доказано.

Седалището на фирмата собственик - Самостоятелна медико-диагностична лаборатория-ЕООД се намира в София на личния адрес на Иво Иванов. Лабораторията има 9 офиса в цялата страна: Банско, Боровец, Велико Търново, Слънчев Бряг, Варна, Пампорово, Калотина. В София те са два. Фирмата е създадена през март 2021 г. че  

Управител на „Генезис Лайф“ е бившият началник на центъра по военна епидемиология във ВМА-Полк.доц. д-р Кръстьо Маринов. Той отрече да има нещо общо с издаване на фалшиви сертификати.

Полк. Доц. Маринов неведнъж е давал изявления в медиите, колко е наложителна ваксинацията. Пред  „Glasnews.bg“ той обясни, че няма нищо общо с незаконната дейност, която е извършвал Марчев.

„Гледах вашите репортажи. Доколкото знам не са издавани сертификати от нашата система.Въобще нямам идея как е станало.Аз съм лекар, занимавам се с медицинската част на нещата. Това ми идва като гръм от ясно небе, далече съм от всички тези неща. Въобще с организацията се занимава собственика на лабораторията.Аз отговарям за медицинската и лабораторната част, защото по закон управителят трябва да е медицинско лице. Лабораторията в София си работи, там имам лични наблюдения вече. Мога да ви кажа, че се извършва диагностика точно така, както трябва да бъде.И това, което е ставало идея нямам, как и кой. И съм много притеснен чисто човешки. Доколкото съм запознат ние въобще нямаме връзка с Националната система, която генерират тези кодове и валидират сертификатите. Вчера или онзи ден подадохме молба за присъединяване. Ако подозирах собственика, щях да се махна на секундата от там. Нямам идея защо Ангел Марчев не е освободен. Вероятно, защото все още няма правно основание. Сестрата, която взимаше кръв напусна доброволно, защото и на нея и дойде изненадващо“., обясни доц. Маринов.

Стана ясно също, че лабораторията е работила незаконно в Пампорово, без да е регистрирана в РЗИ и без разрешение от там. Разследването по случая продължава.

Арест след разследването за фалшиви сертификати в ПампоровоЖелаещите се сдобиват с него срещу лична карта и 300 лева