Арести след разследване за фалшиви сертификати в един от големите ни зимни курорти. По случая работи Областната дирекция на МВР – Смолян и Окръжна прокуратура. Как се издава сертификат за Ковид-19 само по данни от лична карта. Тръгнахме по следите на зрителски сигнал, за това че масово персоналът в Пампорово работи с фалшиви сертификати. Каква е цената и кой ги издава, разказа Glasnews.bg:

Как се стигна до арести? Получаваме сигнал, че в Пампорово масово се издават фалшиви сертификати на персонала и не само. Връзката е Ангел Марчев, на 48 години от Хасково. Представя се за лекар и парамедик от лаборатория. Решаваме да проверим каква е схемата. Звъним на обявения навсякъде в Пампорово телефон.

Арестуваха мъж, опитал да продаде зелен сертификат за 300 лева в Пампорово48-годишният мъж е родом от Хасково

С Марчев се срещат наши подставени лица. Обясняват, че търсят работа като персонал в курорта, но нямат задължителният сертификат за ковид. Уговарят се след няколко дни отново да се видят, защото тогава ще бъде и лаборантката, която да им вземе кръв. В уречения ден и час отново се срещаме с Марчев. Този път срещата е само с един от нашите хора. Пред скрита камера той ни обяснява, че това не е проблем, трябват само: “лична карта, триста кинта и телефон.“

Плащаме 600 лева за два сертификата. Единият само от данните на подставеното ни лице от личната му карта, която Марчев снима в телефона си. На подставеното ни лице взимат кръв, която после ще се окаже, че е проформа. Иначе, „докторът“ ни уверява в истинността на сертификатите.

Тръгваме си. Денят е събота, резултатът трябва да е готов след два дни. Само че за наша изненада идва експресно. След един час. Резултатите получаваме по вайбър. Правим проверка. Сканираме и по код. Сертификатите са качени в сайта His.bg.

Доволни от резултата и след като вече сме се свързали с полицията в Смолян, търсим Марчев да ни издаде още един сертификат. Той е съгласен. На другия ден носим лична карта и нови 300 лева, този път белязани. Ангел Марчев е задържан с белязаните пари. По случая работи Окръжна прокуратура – Смолян.

Собственикът на лаборатория "Genesis Life" също бе разпитан в РУ в Пампорово. Пред камерата ни 33-годишният Иво Илиев заяви, че не знае негов служител да прави фалшиви сертификати.

Цялата схема. Кои са задържаните? Очаквайте утре - сряда, 12.01.2022 г., в „Здравей България“ по Нова тв.