Шестима от обвинените в участие в организираната престъпна група, разпространявала синтетични наркотици в Пловдив, бяха доведени с белезници в съда в Пловдив преди минути. Очаква се прокуратурата да поиска постоянно задържане на участниците в групата, тровила основно деца и ученици в града под тепетата, Асеновград и Хасково. 

Сред обвинените има един пловдивчанин - 25-годишният Георги Танов. Четирима от задържаните са от Хасково - 34-годишните Васил Маджаров и Димитър Василев, 35-годишният Марин Дучев и 29-годишният Димитър Димитров, а най-малкият е от Бургас - 20-годишният Йоан Тонев. 

Припомняме, че те са обвинени за това, че от 1 януари 2022 година до 16 септември 2023 година, когато бяха арестувани, са участвали в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества. За тартор на бандата е сочен Васил Маджаров, който е обвинен и за ръководене на ОПГ-то. 

Маджаров, Василев, Дучев, Тонев и Димитров са обвинени и в държане на високорискови наркотични вещества –  различни количества синтетичен хашиш и марихуана, без надлежно разрешително с цел разпространение. 

Установено е, че синтетичната дрога е била разпространяване предимно на непълнолетни ученици, а по думите на разследващи тя е силно пристрастяваща и води до кошмарна абстиненция. 

Припомняме, че престъпната група е разкрита при съвместни действия на ГД БОП  и Окръжна прокуратура-Пловдив. По досъдебното производство са били извършени огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания от адреси, от автомобили, иззети са
мобилни телефони, пари, електронна везна, вещи, които се използват за приготвяне на синтетичния хашиш – фунии, филтри, колби и др.