Освободиха майката на 3-годишния Драгомир от Русе, който загина при пожар в дома си, защото е оставен сам, без надзор. Срещу нея има производство за държане на високорискови наркотични вещества, под надзора на Районната прокуратура. От там казаха, че няма да искат повторното ѝ задържане, тъй като досега не е била осъждана. В същото време Окръжната прокуратура разследва палеж на апартамента, в който загина детето.

Дядото по бащина линия на загиналото дете разказа пред БНТ, че бащата се е грижел за момченцето, но майката го е изгонила преди месец. Въпреки това вечерта преди инцидента той отишъл да им остави пари.

"Той винаги се е интересувал от това дете. Той като даде някой лев и тя веднага му казва остани. На следващия ден – заминавай си. И на 29 фактически тръгва на работа в 7 без 20. Следобед е звънял по телефона, телефонът ѝ бил изключен", разказа Драгомир Ковачев.

Едва вечерта към 18.30 бащата и дядото разбират, че детето е починало в болницата. Дядото разказа, че майката системно не е полагала грижи за детето, той и съпругата му дори са искали да го осиновят, но тя не се съгласила. Момчето е било записано в ясла, но не я посещавало редовно.

"Ако го заведе един ден, после цяла седмица не го води. Оставяла го е и там. Хората ми звънят – стана колко часа, ние не можем да си тръгнем, лелките не могат да си тръгнат, бягаме да го вземаме", допълни Драгомир Ковачев.

Социални служители са помагали на 35-годишната майка финансово и с дрехи, дори са ѝ предлагали да я настанят за лечение на зависимостта ѝ, но нейната майка е отказала.

"Аз бях съгласен, даже казах ще платя някои работи, но майката каза не, ние ще я подложим на наше лечение, ние имаме познати. Така и си остана обаче", добавя още дядото на момченцето.

Драгомир Ковачев не знае къде в момента се намира майката на внука му, той се е заел да организира погребението. И казва, че ако тя не бъде осъдена, той ще заведе срещу нея гражданско дело.

"Малкият фактически като са отишли да го вземат там, разбили са вратата и са намерили 6 запалки по земята. Пожарникарят казал, че детенцето се е самозапалило. Това съм съгласен, не съм съгласен, че тя го е оставила 6 часа без надзор. Ако тя беше там, то нямаше да бъде мъртво. Ние изгубихме едно дете, аз седя тук и рева по цял ден", каза още Драгомир Ковачев.

От Окръжната прокуратура съобщиха, че по време на разследването за палежа ще се събират и доказателства за това дали майката е създала опасност за живота на сина си, оставяйки го без надзор и достатъчно грижи.

Назначена е и съдебномедицинска експертиза за установяване на причината за настъпване на смъртта. За палежа се предвижда наказание от 5 до 15 години, а за оставеното дете без надзор - лишаване от свобода до 3 години и обществено порицание.