Окръжна прокуратура-Добрич е внесла в съда обвинителния акт срещу 61-годишният Живко Иванов, който е дядо на 9-годишния Стефчо от с. Кардам, починал от отрова за мишки. Дядото ще отговаря за причиняване на смърт по непредпазливост и за причиняване по непредпазливост на средна телесна повреда. Живко Иванов живеел в къща в с. Кардам, област Добрич, заедно със съпругата си, дъщеря си Росица Маринова и шестте й деца, пише в обвинителния акт. 

По неустановени по делото начин и време съпругът на дъщеря му, който не живеел при тях, в по-ранен момент успял да се сдобие с една метална бутилка, съдържаща таблетки с биоцид, който бил лесно запалим, силно токсичен и опасен за околната среда. При контакт с вода този препарат отделя газ, който е силно токсичен при вдишване и поглъщане.

На 26 октомври 2019 г. до обяд Живко Иванов и дъщеря му сглобявали кушетка, която трябвало да замени старо канапе в една от стаите в дома им. Като преместили канапето, забелязали, че на стената има две дупки от мишки или плъхове. Живко решил да постави във всяка от дупките отрова за гризачи. Тогава се сетил за донесената от зет му бутилка с таблетки, за които знаел, че убиват тези вредители и сложил по една таблетка от препарата във всяка от дупките.
След това замазал дупките с разтвор от пръст и вода.

За поставените в дупките таблетки с препарата не споменал на никого.

След като влязло в контакт с водата, съдържаща се в разтвора, активното вещество, от което се състояла таблетката, започнало да отделя отровен газ.

През деня на 26 октомври 2019 г. 9-годишният Стефан Живков бил навън и не бил изложен на действието на отровния газ. Около 19,30 ч на 26 октомври, след като всички заедно вечеряли, той и 11- годишната му сестра Ивелина Маринова се прибрали в стаята, в която спели, и си легнали на новата кушетка. Момчето било към стената, т.е. по-близо до замазаните дупки, а момичето от външната страна на кушетката, т.е. по-далече от дупките.
През нощта на двете деца им се гадело, повръщали, имали болки в стомаха, тежест в гърдите.

Стефан успял да стане, събудил дядо си и му казал, че му е зле.
Майката на децата спяла в едното от помещенията в пристройката заедно с двете си най-малки деца.

Сутринта на 27 октомври 2019 г. бабата на децата казала на дъщеря си, че три от децата – тези, които спят в една стая са зле. Тя веднага отишла в стаята, в която били малчуганите и видяла, че през нощта са повръщали и че ги болят главите и стомасите.

Незабавно се обадила на тел. 112 и помолила да дойде медицински екип. След около 20 минути пристигнал екип на Филиала за спешна медицинска помощ в Генерал Тошево. С оглед симптомите и оплакванията на децата лекарят приел, че се касае за хранително разстройство, получено в резултат на консумация на некачествена храна, и че това тяхно състояние не налага приемането им в болница.
По-късно, тъй като състоянието на двете деца се влошавало, дядото се обадил на тел. 112 с молба отново да дойде медицински екип. В дома им пристигнал дежурният фелдшер, който след като прегледал момчето и разговарял с детето и дядо му, решил, че симптомите отговарят на стомашна колика, която била характерно състояние на деца от тази възраст.

След като приел, че става въпрос за стомашна колика, поставил на детето мускулна инжекция и казал, че на следващия ден трябвало задължително да заведат детето при личния му лекар.

Тъй като състоянието на децата продължавало да не е добро, майка им изпратила баща си из селото да намери превоз за децата до болницата в Добрич. Той не намерил и около 22,45 часа се върнал.

Малко след това Стефан починал.

Отново се обадили на тел. 112 и съобщили, че едното от децата, за състоянието на които са сигнализирали преди това, е починало. Не след дълго отново пристигнал екип на спешна помощ, който констатирал смъртта на момчето и отвел Ивелина в болница.

За поставените в дупките таблетки с препарат Живко Иванов не споменал на никого, включително и на екипите на спешна помощ.
От заключението на назначената съдебномедицинска експертиза се установило, че причина за смъртта на Стефан е отравяне с фосфоорганични съединения в несъвместима с живота концентрация.