Малолетните деца на починал наркодилър искат обезщетение от 100 хил. лв. от Главна дирекция "Изпълнение на наказанията". Момченцето Ф. и сестра му Ал., които са на 9 и 12 г, чрез майка си, са пуснали искова молба до съда в Благоевград заради смъртта на баща им Филип Методиев-Фетата. Той почина сутринта на 17 април 2016 г. в болницата в Дупница, където бе докаран предната вечер от затворническите власти в Бобов дол.

Фетата имаше над 10 присъди, като последно от 2015 г. излежаваше 6-годишно наказание за разпространение на наркотици в близост до училище в Благоевград. На 16 април 2016 г. сутринта му прилошало в килията и започнал да повръща кръв. Откаран бил на преглед, но категорично отказал да го настанят в болница за проследяване на състоянието. Искал да му прекъснат наказанието, за да се лекува при определен медик в Благоевград. Върнали го обратно в килията, а след обяд около 17 ч отново му прилошало. Транспортиран бил в болницата в Дупница. Лекарите направили всичко възможно да го спасят, но на следващия ден сутринта починал от хеморагичен шок, остра сърдечно-съдова и дихателна недостатъчност. Острата кръвозагуба е от масивен кръвоизлив в стомаха - над 2 литра от ерозирали варици на хранопровода. Състоянието му било следствие от тежко хронично болестно увреждане на черния дроб - чернодробна цироза. 

Фетата е имал чернодробна цироза, хроничен хепатит С, захарен диабет, наркомания от 1990 г., интравенозно хероин, морфин, лидол. Страдал е и от разширени вени на хранопровода, кръвоизлив на разширените вени, остра кървяща язва на дванадесетопръстното черво и хроничен панкреатит.

След смъртта му прокуратурата образува досъдебно производство, но то бе прекратено, защото се установи, че няма виновни за смъртта на Фетата. Не бе намерена пряка и непосредствена причинно-следствена връзка между действията на лекарските екипи и смъртта на Методиев. Затворническите власти са направили всичко необходимо, за да го настанят за лечение в болницата, а лекарите пък не са имали друг шанс, защото състоянието му било изключително тежко и неспасяемо, организмът му бил сериозно увреден от тежките заболявания, бе заключението на прокуратурата, потвърдено и от съда.

Наследниците му обаче настояват за обезщетение за неимуществени вреди, защото смятат, че затворническите власти са бездействали и не са реагирали своевременно на влошеното му състояние, пише 24 часа.

Съдът назначи съдебно-медицинска експертиза, която да даде отговор дали е било възможно да се спаси животът му.