“Нека темата за обвиненията да бъде оставена на терена на прокуратурата. Аз вчера ѝ помогнах като подсказах, че има друго производство, което касае над 48 млн. лв. авансово разплатени за един от лотовете на АМ “Хемус“. Ако прокуратурата направи необходимото - обедини всички материали, които ГДБОП е изработил и предал, мисля, че те са способни и имат капацитета да формулират надлежните обвинения, които да издържат и да доведат до продължаване на мерките”.

Така министърът на вътрешните работи Иван Демерджиев коментира задържането на строителния предприемач Велико Желев. Срещу него Софийската градска прокуратура повдигна обвинение за принуда.

Запитан защо няма подписано споразумение между МВР и прокуратурата за общи действия срещу купуването на гласове, каза: Работим заедно с прокуратурата по тези проблеми и заедно доказахме на предходните избори, че можем и ще работим заедно. Няма юридическо основание да се подпише споразумение за общи действия и това прокуратурата го знае много добре, както и главният прокурор.

Системата за ранно известяване при бедствия, аварии, въздушно нападение и др. пък ще бъде разширена, съобщи още Демерджиев заедно с министъра на околната среда Росица Карамфилова. Парите за тази цел ще се вземат от Оперативната програма “Околна среда”, те са малко над 48 млн. лв. Очаква се с разширяването и допълването на системата, тя да обхване малко над 51% от страната. В момента тя покрива близо 39%. В следващия програмен период пък ще се дадат още пари, за да може покритието да е на 100%.